Varfarin, karbamazepin ve amitriptilinin metabolizma düzeyindeki ilaç etkileşmelerinin klinik açıdan önemi
The clinically significant interactions of warfarin, carbamazepine and amitriptyline at the metabolism level
- Tez No: 158246
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜMTAZ İŞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Etkileşme, Metabolizma, CYP Enzimleri, İndüksiyon, İnhibisyon, interaction, Metabolism, CYP's enzymes, induction, inhibition
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
64 ÖZET Varfarin, Karbamazepin ve Amitriptilin'in Metabolizma Düzeyindeki İlaç Etkileşmelerinin Klinik Açıdan Önemi İlaçların birarada kullanıldığı tedaviler sırasında, ilaç-ilaç etkileşmeleri nedeni ile beklenmeyen etkiler oluşabilir. Önemli ilaç etkileşmeleri metabolizma düzeyinde meydana gelir. İlaçların çoğu metabolizma sonucu inaktif metabolitlerine dönüşürler. Bir kısım ilaçlar, kendileri ile aynı aktiviteye sahip metabolitlerine dönüşürler. Bazı durumlarda metabolitler ilacın kendisiden daha aktiftirler (pro-drug). CYP Enzim Sistemi, pek çok terapötik ilaç, çevresel kirletici gibi ksenobiyotikler ile steroid, safra asidi, yağ asidi, prostaglandin, lökotrien gibi endobiyotiklerin metabolizmaları için çok önemli enzimlerden oluşmuş bir süper ailedir. CYP'lerin inhibisyonu ve indüksiyomı, ilaçların etkinkginin değişmesinde önemli bir faktördür. Bu projede, Varfarin, Karbamazepin ve Amitriptilin'in birbirleri ile ve diğer ilaçlarla, metabolizma düzeyinde klinik açıdan anlamlı etkileşmeleri irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
65 SUMMARY The Clinically Significant Interactions of Warfarin, Carbamazepine and Amitriptyline at the Metabolism Level During multiple drug treatment, unexpected adverse effects can be observed through drug-drug interactions. Important drug-drug interactions can occur at the metabolism level. The majority of drugs that are metabolized to inactive metabolites. Some drugs are converted to metabolites that retain the same activity as the parent compound. In some case the metabolites can be more potent than the parent compound. CYP's superfamily of enzymes are crucial for the metabolism of a diverse group of compounds, including drugs and environmental pollutants and endobiotics, such as steroids, bile acids, fatty acids, prostaglandins, leukotriens. The induction and inhibition CYP's are very important in altering the efficacy of drugs. In this project, the clinically important interactions Warfarin, Carbamazepine and Amitriptyline with each other and several other drugs at the metabolism level have been evaluated.