Oküler uygulamaya yönelik nanotaşıyıcıların hazırlanması
Preparation of nanocarriers for ocular administration
- Tez No: 567077
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ ÖZSOY ERGİNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Polymeric/Surfactan Micelle, Posaconazole, Ocular Drug Delivery System
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Gözün anatomik ve fizyolojik yapısı sebebiyle herhangi bir oküler hastalıkta fırsatçı patojenler aktifleşmektedir. Bu sebeple ülkemizin de bulunduğu iklim kuşağında normalde düşük insidanslı olması beklenen oküler fungal enfeksiyonlara daha sık rastlanılabilmektedir. Fungal oküler hastalıklar, seyri ve sonuçları açısından en tehlikeli göz hastalıklarındandır ve vakit kaybetmeden tedavi edilmelidir. Tedavide oral NSAİİ, sistemik/topikal steroidler ve kortikosteroidler, infektif ajan belirlendiğinde ise antibiyotik veya antifungaller kullanılmaktadır. Ancak antifungal bir ajanın oküler formu mevcut değildir. Miseller, partiküler haldeki maddelerden oluşan kolloidal dispersiyonlardır. Polimer/sürfaktan, kritik misel konsantrasyon üzerinde kendi kendilerine miseler yapı kazanırlar. Kontrollü ilaç salımı, hedefleme, hidrofobik ilaçların çözünürlüğünü ve biyoyararlanımını arttırma, toksisitede azalma, geniş ölçekli ve tekrarlanabilir hazırlanabilmeleri gibi avantajları vardır. Farklı etkin maddeler miseller formda göze uygulanmış ve misellerin inflamasyon bölgesinde biriktiği kanıtlanmıştır. Posakonazol, antifungal tedavide en çok tercih edilen tiazol grubuna dahil bir antifungaldir. Posakonazolün dirençli keratit ve sklerokeratit tedavisinde kullanıldığı vaka çalışmalarında piyasadaki tablet formu oral, süspansiyon formu seyreltilerek topikal kullanılmıştır. Bu çalışmada, kopolimer/sürfaktan kullanılarak üretilen posakonazol misellerinde karakterizasyon, stabilite, in vitro salım, ex vivo korneal ve skleral geçiş, hücre kültürü çalışmaları yapılmıştır. Anahtar Kelimer: Polimerik/Sürfaktan Misel, Posakonazol, Oküler İlaç Taşıyıcı Sistem, Oküler İlaç Salımı Bu çalışma, İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje No: 20958
Özet (Çeviri)
Opportunistic pathogens are activated in any ocular disease, because of the anatomical and physiological structure of the eye. For this reason, ocular fungal infections, which are expected to be less in the climate zone where our country is located, are more common. Fungal ocular diseases are one of the most dangerous eye diseases due to their course and outcome and should be treated promptly. Ocular inflammation can be treated with oral NSAIDs, systemic/topical steroids and corticosteroids. If the infected agent has diagnosed, antibiotics or antifungal agents may be preferred. However, an ocular form of an antifungal agent is not available. Micelles are colloidal dispersions which form dispers phase in dispersion medium. Polymers/surfactans have the affinity to self-assemble into micelles above the critical micelle concentration. They can provide many advantages as controlled and targeted drug delivery, solubilization of poorly soluble drugs, increase the bioavability, reduced toxicity and easy preparation of large quantities and reproducible generating. Different active ingredients have been applied to the eye in the form of micelles and the micelles have been accumulate in the inflammation area. Posaconazole is an antifungal agent from thiazoles which is the most preferred group in antifungal therapy. There have been case studies of keratitis and sclerokeratitis in literature which are treated by orally and topical posaconazole. The suspension form of posaconazole was used topical treatment after diluted. In this study, characterization, stability, in vitro release, ex vivo corneal and scleral transition, cell culture studies were performed in posaconazole micelles produced using copolymer / surfactant.