Fare beyninde kumarin 7-hidroksilaz (Coh) aktivitesi
Coumarin 7-hydroxylase activity in mouse brain
  1. Tez No: 158288
  2. Yazar: ELÇİN DENİZ ÖZDAMAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BENAY CAN EKE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Beyin, Coh, Cyp2a5, CYP2A6, CYP450, fare, insan, kumarin, kumarin-7-hidroksilaz
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
122 ÖZET Par® Beyninde Kumarin T-Hidrsksiîas (Coh) Âktivitesi Bu çalışmada fare beyninde sitokrom P450ye bağlı l.faz enzim sistemi üyelerinden kumarin-7-hidroksilaz (Coh) aktivitesi çalışılmıştır. Aktivite ölçümlerinden önce beyinde optimum pH, protein miktarı, substrat (kumarin) konsantrasyonu ve inkübasyon süresi saptanmıştır. Daha sonra beyin Coh aktivitesini karaciğerdeki Coh aktivitesiyle karşılaştırmak amacıyla, karaciğerde de optimum pH, substrat konsantrasyonu, protein miktarı ve inkübasyon süresi saptanmıştır. Bu çalışma sonucunda her iki dokunun mikrozomal fraksiyonlarında faklı optimizasyon koşullarına ihtiyaç duyulduğu gözlenmiştir. İnsan serebral korteks ve serebellumuyla, karaciğer mikrozomal fraksiyonlarında ise, fare beyin ve karaciğerinden farklı olarak, yapılan optimizasyon çalışmalarında sadece zamanın farklı olduğu görülmüştür. Optimizasyon çalışmalarından sonra yapılan örnekleme çalışmalarında fare beyninde ve karaciğerinde mikrozomal aktiviteier değerlendirildiğinde karaciğerde beyne göre daha fazla aktivite gözlenirken, otopsiden elde edilen insan beyninde en fazla aktiviteye serebral kortekste rastlanmıştır. İnsan karaciğerinde ise tüm dokular arasındaki en yüksek aktivite ölçülmüştür. Spesifik indükleyicilerle yapılan çalışmalarda pirazolün fare karaciğer mikrozomal fraksiyonunda Coh aktivitesinde artışa neden olduğu gözlenmiştir. Fare beyninde böyle bir artışa rastlanmamıştır. SDS-PAGE çalışmaları da fare karaciğerindeki aktivite artışını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
123 SUMMARY C®ıamarin-7-!ıycîrassyla@e Activity in Moııs© Brain In this thesis, coumarin-7-hydroxylase (Coh), a phase I enzyme membership of CYP450 dependent monooxygenase system, activity was investigated in mouse brain. Optimum conditions such as pH, amount of protein, substrat (coumarin) concentration and incubation time were determined. Afterwards, in order to compare Coh activity in brain with that of in liver, optimum conditions were also determined for liver. As a result it was observed that variable optimization situations are necessitated for microzomal fractions of both tissues. However, the optimum conditions for human cerebral cortex, cerebellum and liver, unlike mouse brain and liver, wasn't altered except incubation time. In the proceeding period, examplified studies of microzomal activities in mouse brain and liver were evaluated and it was found that Coh activity in liver was higher than that of in brain. Also in human brain, maximum activity was determined in cerebral cortex. The highest Coh activity among all tissues was measured in human liver microzomal fractions. Our studies applied by specific inducers such as pyrazole were showed that pyrazole increased the Coh activity in microsomal fractions of mouse liver, however there was no such an increase in brain. In addition, increase in the activity with pyrazole was confirmed by our SDS-PAGE results. Key Wordss Brain, Coh, Coumarin, Coumarin-7-hydroxylase, Cyp2a5, CYP2A6, CYP450, human, mouse.