Tekrarlayan elektrokonvülsif nöbetlerin fare beyninde glikojen sentaz kinaz 3 beta miktar ve fosforlanması üzerine etkisi
Effects of chronic electroconvulsive shocks on glycogen synthase kinase 3beta protein level and phosphorylation in mice brain.
  1. Tez No: 194866
  2. Yazar: KORAY BAŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. AYGÜN ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Psikiyatri, Neurology, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Antidepresanlar, elektrokonvülsif nöbet, glikojen sentazkinaz 3beta, Antidepressants, electroconvulsive shock, glycogen synthasekinase 3 beta
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZETBaşar K., Tekrarlayan elektrokonvülsif nöbetlerin fare beyninde glikojensentaz kinaz 3 beta miktar ve fosforlanmasi üzerine etkisi, HacettepeÜniversitesi Tıp Fakültesi, Psikiyatri Uzmanlık Tezi, Ankara, 2007. Glikojensentaz kinaz 3 beta (GSK3beta) nöroplastiklikle ilgili işlevleri olan, antidepresanlarayanıtta önemli hücre içi iletim yollarının etkinliklerini değiştirebilen bir enzimdir.GSK3beta etkinliği Ser9 rezidüsünden fosforlanmasıyla baskılanmaktadır. GSK3betainhibitörlerinin hayvanlarda antidepresan etkinliği gösterilmiştir. Antidepresan veEKN'nin tek uygulaması sonrasında kemirgenlerde, GSK3beta'nın fosforlanarakbaskılanmasında artış olduğu bildirilmiştir. GSK3beta'nın antidepresan etkinliktekirolünü aydınlatmak için tekrarlayan antidepresan uygulamalarla değişimiincelenmelidir. Bu çalışmada tek ve tekrarlayan elektrokonvülsif nöbet (EKN)uygulamalarının fare hipokampus ve frontal korteksinde GSK3beta miktarı vefosforlanması üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Erkek Swiss albinofarelerin iki taraf kornealarına bir uygulayıcı ile akım verilerek, beş saniyeden uzunsüren, jeneralize tonik klonik nöbet oluşturulmuştur. Tek EKN'den 10 dakika, onardışık gün uygulanan tekrarlayan EKN'lerin sonuncusundan 24 saat sonraGSK3beta ve fosfoGSK3beta/Ser9 miktarları imünoblotlama ile incelenmiştir.Tekrarlayan EKN sonrası fare hipokampus ve frontal korteksinde GSK3betamiktarında ve fosforlanmasında, yalancı uygulamaya göre anlamlı değişiklik olmadığıgösterilmiştir. Tek EKN sonrası ise fare hipokampus ve frontal korteksinde, hiçbirişlem yapılmamış farelerle karşılaştırıldığında GSK3beta fosforlanmasında anlamlıdüzeyde artış saptanmıştır. Tek EKN sonrası GSK3beta miktarında değişiklikolmadığı gösterilmiştir. Tek EKN ile ilgili bulgular, literatürde antidepresanların tekdoz uygulamaları ve tek EKN ile yapılmış çalışmaların bulguları ile uyumlubulunmuştur. Tekrarlayan EKN uygulamasıyla, uzun süreli GSK3beta baskılanmasıolmadığı gösterilmişse de, tek EKN sonrası gerçekleşen baskılanmanın antidepresanetkide rolü olup olmadığı araştırılmalıdır. Bu çalışma antidepresan tedavilerintekrarlayan uygulanmasıyla GSK3beta değişiminin araştırıldığı ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTBaşar K., Effects of chronic electroconvulsive shocks on glycogensynthase kinase 3beta protein level and phosphorylation in mice brain,Hacettepe University Faculty of Medicine, Psychiatry Speciality Thesis, Ankara,2007. Glycogen synthase kinase 3beta (GSK3beta) is an enzyme with significant rolein the regulation of intracellular pathways and neuroplasticity. Administration of singleelectroconvulsive shock (ECS) and antidepressants were found to inhibit GSK3betaby increasing phosphorylation at Ser9 residue. It is necessary to study the effects ofchronic antidepressant administration on GSK3beta, to elucidate the role ofGSK3beta in the response to antidepressants. The aim of this study is to investigatethe effects of single and repetitive ECSs on level and phosphorylation of GSK3betain mice hippocampus and frontal lobes. Electrical stimulation was applied to maleSwiss albino mice through transcorneal electrodes, to induce generalized tonic-clonicseizures lasting longer than 5 seconds. Immunoblotting was used to study the levelsof GSK3beta and fosfoGSK3beta/Ser9, 10 minutes following single ECS, and 24hours following the last ECS after repeated ECSs administered in ten consecutivedays. The sham group was subjected to the similar procedure without electricalstimulation. There were no significant differences in levels of GSK3beta followingsingle and repetitive ECSs. There were no significant differences in levels offosfoGSK3beta/Ser9 after repetitive ECSs, compared to the sham group. On theother hand, following single ECS administration, fosfoGSK3beta/Ser9 levels weresignificantly increased in frontal lobes and hippocampus, compared to control mice.The findings following single ECS administration is in accordance with the findings ofthe earlier studies. The significance of GSK3beta inhibition following single ECSshould be further studied. This is the first study in the literature, investigating effectsof chronic antidepressant treatment on GSK3beta.