Boğaz kültürlerinde izole edilen A grubu beta hemolitik streptokokların antibiyotik duyarlılığı
The antibiotic susceptibilities of group A beta hemolytic streptococci isolated from throat cultures
  1. Tez No: 158298
  2. Yazar: MÜJDE ERYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: A Grubu Beta Hemolitik Streptokok, Antibiyotik Duyarlılığı, Farenjit, Disk -diffiizyon yöntemi, Boğaz Enfeksiyonu, Group A Beta Hemolytic Streptococci, Antibiotic Susceptibility, Farengitis, Disc-diffusion Method, Throat Infection
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
68 ÖZET Boğaz Kültürlerinden İzole Edilen A Grubu Beta Hemolitik Streptokoklara! Antibiyotik Duyarlılığı Bu çalışmada, Mart 2003-Nisan 2004 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, lbn-i Sina Hastanesi, Merkez Bakteriyoloji Laboratuvan'na gönderilen boğaz kültürlerinden izole edilmiş, 40 adet AGBHS susu kullanılmıştır. Yapılan idcntifıkasyon testleri sonucunda; bu 40 izolatm tamamının AGBHS olduğu doğrulanmıştır. Boğaz kültürlerinden izole edilen 40 adet AGBHS susunun antibiyotik duyarlılıkları Bauer-Kirby disk diffiizyon yöntemi ile 9 çeşit standart antibiyotik diski kullanılarak çalışılmıştır. Suşlann tamamına Hemoliz Testi, Gram Boyama, Katalaz Testi, Basitrasin-SXT Duyarlılığı, ACON Strep A İdentifıkasyon Test Kiti identifıkasyon testleri uygulanmış ve alınan 40 izolatm da AGBHS olduğu doğrulanmıştır. Boğaz kültürlerinden izole edilen 40 adet AGBHS susunun antibiyotik duyarlılıkları Bauer- Kirby disk diffiizyon yöntemi ile penisilin, amoksisilin-klavulanat, eritromisin, tetrasiklin, kloramfenikol, scfalotin, rifampisin, klindamisin, vankomisin standart diskleri kullanılarak çalışılmıştır. Yapılan antibiyotik duyarlılık testi sonucunda; suşlann tamamı penisiline, amoksisilin-klavulanik asite, kloramfenikole, sefolotine, rifampisine ve vankomisine karşı duyarlı bulunurken, eriromisine karşı %2,5, tetrasikline karşı %10, klindamisine karşı %2,5 oranlarında direnç gelişimi saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
69 SUMMARY The Antibiotic Susceptibilities of Group A Beta Hemolytic Streptococci Isolated From Throat Cultures In this study, 40 AGBHS strains isolated from throat cultures which have sent to University of Ankara, Faculty of Medicine, Hospital of İbn-i Sina, Central Laboratory of Bacteriology at March 2003-April 2004 were used. The results of the identification tests have confirmed that all of these isolates are AGBHS. The antibiotic susceptibilities of these 40 AGBHS strains isolated from throat cultures have been tested with Bauer-Kirby disc-diffusion method by using 9 types of standard antibiotic discs. Hemolysis Test, Gram Stain, Catalase Test, Bacitracin-SXT Susceptibilities Test, ACON Strep A Identification Test Device have been applied to ail of the strains and confirmed that all of these isolates are AGBHS. The antibiotic susceptibilities of these 40 AGBHS strains isolated from throat cultures have been tested with Bauer- Kirby disc-diffusion method by using penicilin, amoxicilline-clavulanat, erythromycin, tetracycline, chloramphenicol, cefalothin, rilampicin, clindamycin, vancomycin standard discs. Results of the antibiotic susceptibility test showed that, ail of the strains are susceptible to penicilin, amoxicilline-clavulanat, chloramphenicol, cefalothin, rifampicin and vancomycin. Resistance formation to erythromycin is %2,5, to tetracycline is %10, to clindamycin is %2,5.