Etlik piliç dokularındaki levamizol kalıntıları üzerine çeşitli pişirme ve dondurma işlemlerinin etkisinin araştırılması
The effect of various cooking and freezing processes on the levamisole resiudes in broiler tissues
- Tez No: 158331
- Danışmanlar: PROF.DR. EMİNE BAYDAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Veteriner Hekimliği, Pharmacy and Pharmacology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Levamizol, etlik piliç, pişirme, dondurma, HPLC, Levamisole, Broiler, Cooking, Freezing, FfPLC
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
49 ÖZET Etlik Piliç Dokularındaki Levamizol Kalıntıları Üzerine Çeşitli Pişirme ve Dondurma İşlemlerinin Etkisinin Araştırılması Bu çalışma Türkiye'de paraziter hastalıklarının sağaltımı amacıyla kullanılan levamizolün kanatlı dokularındaki kalıntıları üzerine çeşitli pişirme ve soğukta muhafaza işlemlerinin etkisi olup olmadığını belirlemek amacıyla yapıldı. Bu amaçla kuluçkadan yeni çıkmış 10 adet ROSS PM-3 ırkı etlik civcivler yaklaşık 1.5-2 kg ağırlığa ulaşıncaya kadar ilaç kalıntısı ihtiva etmeyen özel hazırlanmış yemlerle beslenerek hayvanlar için optimum bakım koşullan sağlandı. Levamizol hidroklorür teknik standardı tavukların canlı ağırlıkları göz önünde tutularak 36 mg/kg/2ml su olacak şekilde ince bir plastik sonda ile bağlantılı enjektör yardımıyla doğrudan kursağa verildi. Tavuklar ilacın verilmesini takiben 12 saat sonra kesilerek sağ but, sağ göğüs ve karaciğer dokusu alındı. Numuneler çiğ, ızgara, haşlama, derin dondurucuda (-18°C) 15 ve 30 gün bekletmek için beş eşit parçaya ayrıldı. Derin dondurucuda bekletilecek olanlar alimunyum folyolara sarılarak yerlerine kaldırıldı ve günü geldiğinde analize tabii tutuldu. Izgara işlemleri normal rutinde uygulanan meşe kömürüyle yapıldı. Haşlama işlemleri bir balon içinde dokunun üzerine 25 mi su ilavesi ile 100°C'de 20 dakika kaynatılarak yapıldı. Isının kontrollü olması için ayarlı elektrikli ocak kullanıldı. Pişirme ve haşlama işleminden sonra dokular ekstrakte edilerek yüksek basınçlı sıvı kromotografisi yöntemiyle analiz edildi. Buna göre but, göğüs ve karaciğer dokularmdaki levamizol miktarı sırasıyla çiğ dokuda ug/kg olarak 0.258±0.019, 0.178±0.021, 0.188±0.011; ızgara işlemine tabii tutulan dokularda 0.152±0.019, 0.094±0.011, 0.123±0.011; haşlama işlemine tabii tutulan dokularda 0.079±0.010, 0.083±0.077, 0.088±0.005; 15 gün -18°C*de dondurma işlemine tabii tutulan dokularda 0.117±0.015, 0.119±0.009, 0.169±0.014; 30 gün -18°C'de dondurma işlemine tabii tutulan dokularda ise 0.087±0.008, 0.089±0.009, 0.128±0.011 şeklinde bulundu. Yapılan bu çalışmada dokularda levamizolün ısı işlemiyle kaybolmadığı sadece uygulanan işleme göre konsantrasyonunun azaldığı, analizi yapılan dokuların çeşidine göre de dağılımının homojen olmadığı aksine sırasıyla çiğ ve ızgarada but, karaciğer, göğüs haşlamada ise göğüs, karaciğer, but sırasını izleyerek azalma gösterdiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
50 SUMMARY The Effect of Various Cooking and Freezing Processes On The Levamisole Residues in Broiler Tissues ABSTRACT: This study was carried out to investigate the effect of various cooking and freezing processes on the levamisole residues in poultry tissues, which is one of most commonly used antiparasiter drug, has been frequently using in Turkey as well. For this purpose, 10 of ROSS PM-3 breed chicks were fed by special foods, free from any drug residues, until they reached to 1.5-2 kg body weight. After 12 hour administration of drug, chicken were sacrified, after that, their right legs, breasts and livers cut out. The samples were divided into 5 equal parts in order to asses different processing such as raw, grilled, boiled and deep frozen (18°C) for 15 and 30 days storage. The samples which would be deep frozen, rolled into aluminium folio and then stored until the day of analysis. The boiling process was done in a glass balloon, adding 25 ml of water, at 100°C, for 20 minute. To control temperature, an electrical heater with termostat was used. After cooking and boiling processes, the extraction of tissues was done and analysed by HPLC method. Therefore, the levamisole amount in leg, breast and liver tissues were determined as follows, respectively: In raw tissues (ng/kg): 0.258±0.019, 0.178±0.021, 0.188±0.011; in grilled tissues 0.152±0.019, 0.094±0.011, 0.123±0.011; in boiled tissues 0.079±0.010, 0.083±0.077, 0.088±0.005; in frozen tissues for 15 days (-18°C) 0.117±0.015, 0.119±0.009, 0.169±0.014; in frozen tissues for 30 days (-18°C) 0.087±0.008, 0.089±0.009, 0.128±0.011. Finally, this study showed that levamisole did not fate out from the tissues totally, but its amount reduced, depends on the kinds of processing, also its distribution regarding analysed tissues was not homogeneous, on contrary, it showed a decline as follows respectively; legs, livers, breasts in raw and grilled materials and breasts, livers, legs in boiled materials.