Ankara piyasasınsda satılan sütlerde bazı antibiyotik kalıntıları
Some antibiotic residues in milk samples which marketing in Ankara
- Tez No: 158347
- Danışmanlar: PROF.DR. SEZAİ KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Süt, antibiyotik, kalmtı, İTK/Biyootografik yöntem, Milk, antibiotic, residue, TLC/Bioautografic method
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
44 ÖZET Ankara Piyasasında Satılan Sütlerde Bazı Antibiyotik Kalıntıları Bu çalışmada, 120 çiğ süt ve 7 ticari firmadan sağlanan 120 pastörize sütten oluşan toplam 240 adet örnekte ampisilin, amoksisilin, danofloksasin, enrofloksasin, eritromisin, florfenikol ve kloksasilin kalıntı analizi gerçekleştirilmiştir. Kalmtı analizlerinde İTK ve mikrobiyolojik disk difüzyon tekniğine dayalı biyootografik (İTK/Biyootografik) yöntem kullanılmıştır. Sonuçlara göre 1 pastörize süt örneğinde 300 ug/L miktarında ampisilin kalıntısına rastlanmıştır. Antibiyotikle kirlenme sıklığı %0,4 olarak hesaplanmıştır. Bulunan değer Türk Gıda Kodeksinde ampisilin kalmtı miktarının 75 katı olduğu anlaşılmıştır. Sonuç olarak, sütlerde antibiyotik kalıntı sıklığının düşük olduğu; ama, bir pastörize süt örneğinde rastlanan miktarın son derece fazla olduğu; pastörizasyon işleminin ampisilin kalıntısını pek değiştirmediği; bunun halk sağlığı ve gıda güvenliği bakmamdan son derece önemli ve ciddi olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
45 SUMMARY Some Antibiotic Residues in Milk Samples Which Marketing in Ankara In this study, ampicillin, amoxycillin, cloxacillin, danofloxacin, enrofloxacin, erythromycin, florfenicol residue analysis were carried out in a total of 240 milk samples consisting of 120 raw and 120 pasteurized milk obtained from 7 commercial firms separate dairying units. Residue analysis were performed by bioautography method based on the combination of thin layer chromatography and microbiologic disc diffusion test. According to the results, one samples was found pozitive for ampicillin.In 239 samples weren't detected any antibiotic residues.. It was calculated that the mean ampicillin residue incidence of contamination was % 0.4 in all of the samples. The results were also compared with the values specified in the regulations of Turkish Food Codex, and then it wasn't found that all are within the acceptable limits.