İnsan amniyotik sıvısı ve antimikrobiyal etkisi
Antimicrobial activity of human amniotic fluid
- Tez No: 158348
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET AKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Amniyon sıvısı, antimikrobiyal aktivite, Amniotic fluid, antimicrobial activity
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
130 ÖZET İnsan Amniyotik Sıvısı ve Antimîkrobiyal Etkisi Bu çalışmada; Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda vajinal doğum veya sezaryen ile doğum yapan kadınlardan çalışma kriterlerine uyan 52 adet amniyon sıvısının antimikrobiyal etkisi araştırılmıştır. Antimikrobiyal etkisini incelediğimiz 52 adet amniyon sıvısından 22'sinin (%42,3) E.coli, 23'ünün (%44.2) S.aureus, 24'ünün (%46.2) S.agalactiae ve 29 tanesinin (%55.8) C. albicans üzerine inhibitor etki gösterdiği saptanmıştır. İncelenen örneklerin 30 tanesinin (%57.7) E.coli, 29 tanesinin (%55.8) S.aureus, 28 tanesinin (%53.8) S.agalactiae ve 23 tanesinin (%44.2) C.albicans üzerine herhangi bir inhibitor etki yapmadığı belirlenmiştir. Ayrıca incelemeye aldığımız amniyon sıvılarının antimikrobiyal aktivitelerinin anne yaşı, doğum sayısı, gebelik haftası ve doğum şekli ile ilişkili olup olmadığı da araştırılmıştır. İncelemeye alınan 52 adet amniyon sıvısından 19-22 yaş grubunda incelenen 11 örnekten 8'inde (%72,7), 23-26 yaş grubunda incelenen 13 örnekten 11 'inde (%84,6), 27-30 yaş grubunda incelenen 13 örnekten 11'inde (%84,6), 31-34 yaş grubunda incelenen 7 örnekten 6'sında (%85,7), 35 ve üzeri yaş grubunda incelenen 8 örnekten 3'ünde (%37,5) amniyon sıvıları inhibitor etkili bulunmuştur. 19-22 yaş grubunda incelenen 11 örnekten 3'ünde (%27,3), 23-26 yaş grubunda incelenen 13 örnekten 2 sinde (%15,4), 27-30 yaş grubunda incelenen 13 örnekten 2 sinde (%15,4), 31-34 yaş grubunda incelenen 7 örnekten 1'inde (%14.3), 35 ve üzeri yaş grubunda incelenen 8 örnekten 5'inde (%62,5) inhibitor etki gözlenmemiştir. Gebelik yaşı ve antimikrobiyal etki arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.131 incelenen amniyon sıvılarının antimikrobiyal etkisinin gebelik haftası ile ilişkisi araştırılmış ve gebelik haftası 32-37 arasında olan 7 örneğin hepsinde de antimikrobiyal aktivite inaktif olarak bulunmuştur. Gebelik haftası 38-41 arasında değişen 45 örnekten 39'unda (%86,7) antimikrobiyal aktivite aktif, 6'sında (%13,3) inaktif olarak saptanmıştır. Gebelik haftası ve antimikrobiyal etki arasında anlamlı bir ilişki olduğu gözlenmiştir. incelenen amniyon sıvılarının antimikrobiyal etkisi, doğum şekline göre değerlendirilmiş ve doğum şekli normal olan 16 örnekten 13'ü ( %81,2) inhibitor etkili, 3'ü (%18,8) ise etkisiz bulunmuştur. Doğumu sezaryenla gerçekleşen 36 örnekten 26'sında (%72,2) antimikrobiyal etki saptanmış, 10'un da ise (%27,8)'inde antimikrobiyal etki gözlenmemiştir. Doğum şekli ve antimikrobiyal etki arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Çalışmaya dahil edilen 52 adet amniyon sıvısı örneğinin antimikrobiyal etkisi doğum sayılarına göre değerlendirilmiş ve hiç doğum yapmamış 21 örnekten 12'sinde (%57,1), antimikrobiyal aktivite aktif 9'unda (%42,9) inaktif bulunmuştur. Daha önce 1 doğum yapmış olan 25 örnekten 22' sinde (%88) antimikrobiyal aktivitenin aktif, 3* ünde (%12) inaktif, 2 doğum yapmış 6 örnekten 5'inde (%83.3) antimikrobiyal aktivitenin aktif, 1'inde (%16,7) ise inaktif olduğu belirlenmiştir. Doğum sayısı ile antimikrobiyal etki arasında anlamlı bir ilişki gözlenmiştir. Amniyon sıvısı örnekleri oluşturduğu zon çaplarına göre, kontrol grubu ile kıyaslanmış ve zon aralığı genişledikçe antimikrobiyal etkinin arttığı görülmüştür. Ayrıca incelenen amniyon sıvısı örnekleri ve kontrol grupları üzerine test mikroorganizmalarının 10 mikroorganizma/ml ve 100 mikroorganizma/ml konsantrasyonları kıyaslandığında, 10 mikroorganizma/ml konsantrasyonunun 100 mikroorganizma/ml konsantrasyonuna göre inkübasyon süresi boyunca üreyen mikroorganizma sayısının daha düşük olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
132 SUMMARY Antimicrobial activity of human amniotic fluid In this study the 52 amniotic fluid samples which were collected from Department of Obstetrics and Gynecology University of Ankara during vaginal or cesarean deliveries. The aim of this study was to examine the antimicrobial activity of human amniotic fluid. 22 (42,3%) of 52 amniotic fluid sample showed inhibitory affect on E.coli, 23 (44,2%) on S.aureus, 24 (46,2%) on S.agalactiae and 29 (55,8%) on C.albicans 30 (57,7%), 29 (55,8%), 28 (53,8%), 23 (44.2%) of 52 amniotic fluid samples showed no inhibitory affect on E.coli, S.aureus, S.agalactiae and C.albicans respectively. Relationship of amniotic fluid antimicrobial activity with maternal age, number of birth, gestational age and type of delivery were also examined. In the 19-22 age group 8 (72,7%) of 11 amniotic fluid samples had inhibitory affect. Other groups were as follows; in 23-26 age group 11/13 (84,6%), in 27-30 age group 11/13 (84,6%), in 31-34 age group 6/7(85,7%) and in >35 age group 3/8 (37,5%) had inhibitory affect. In the 19-22 age group 3 (27,3%) of the 11 amniotic fluid sample had no inhibitory affect. In 23-36 age group 2/13 (%15,4) in 27-30 age group 2/13 (15,4%), in 31-34 age group 1/7 (14,3%) and in >35 age group 5/8 (62,5%) had no inhibitory affect. There were no statistical relationship between maternal age and antimicrobial activity. Antimicrobial activity was negative in all the samples (n=7) of 32-37 weeks of gestational age group. In 38-41 weeks group 39/45 samples (86,7%) had antimicrobial ativity and 6 (13,3%) had no antimicrobial activity. There was a statistical relationship between gestational age and antimicrobial activity.133 In vaginal delivery of 13 (81,2%) of the 16 samples had inhibitory affect and 3 (18,8%) had no antimicrobial activity. In cesarean delivery 26 of 36 samples (72,2%) had antimicrobial activity and 10 (27,8%) had no antimicrobial activity. There was no statistical relationship between type of delivery and antimicrobial activity. Relationship between number of previous deliveries and antimicrobial activity of 52 amniotic fluid samples were also examined. 12 of 21 (57,1%) primigravid patient's amniotic fluid had antimicrobial activity and 9 (42,9%) had no antimicrobial activity.. There were 25 samples in only one previous delivery group. In this group 22 (88%) had antimicrobial activity and 3 (12%) had no activity. There were 6 samples in the 2 or more previous delivery group. 5 of 6 sample (83,3%) had antimicrobial activity and 1 (16,7%) was inactive. There was a significant relationship between number of birth and antimicrobial activity. Zone diameters that were formed by amniotic fluid samples were compared with control groups. A greater diameter meaned more powerfull antimicrobial activity. We also compared the concentrations of microorganisms. Both amniotic fluid samples and control group samples were tested, with 10 microorganism/ml and 100 microorganism/ml. During the incubation period; there was a slower increase in the number of microorganisms in 10 microorganism/ml group compared to 100 microorganism/ml group.