Statinlerin hiperlipidemi üzerine etkileri
  1. Tez No: 158352
  2. Yazar: YILDIRIM ÇAPAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TANJU ÖZÇELİKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Statins, hyperlipidemia, atherosclerosis, cardiovascular disease. 96
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET STATİNLER Koroner kalp hastalıkarı gelişmiş ülkelerde ölüm nedeni olarak birinci sırayı almaktadır. Aterosklerozun en tehlikeli yanı koroner kalp hastalığı insidensinin yüksek olması ve ona bağlı olarak mortaliteyi artırmasıdır. Hiperlipidemi, ateroskleroz oluşumu ve koroner arter hastalığı riskini oluşturur. Hipolipididemik ilaçlar ateroskleroz tedavisinde diyet, fiziksel aktivite, antikoagülan ve antitrombositik ajanlarla kombine olarak kullanılırlar. Hipolipidemik ilaçlardan statinler kardiovasküler sistem olay insidensini ve mortaliteyi azaltırlar. Akut myokart infarktüsü geçirmiş hastalarda sekonder profilaksi için kullanılırlar. Statinler kolesterol düzeylerini düşürürler ve aterosklerotik plak oluşumunu ilerlemesini ve kardiyak, aortik ve karotid emboli insidansını azaltırlar. Ayrıca, statinler kolesterol düşürücü etkilerinden, bağımsız olarak da serebral kan akımını azaltırlar. Böylece iskemik lezyonların büyümelerini engelleyebilirler, inme insidansında azalma ve prognozunda düzelme gibi potansiyel faydaları da vardır. Bu etkileri yüzünden günümüzde dislipidemi tedavisinde statinler önemli bir yer almıştır. Anahtar Sözcükler : Statinler, Hiperlipidemi, Ateroskleroz, Kardiovasküler Hastalıklar. 95
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE STATINS Coronary heart diease is the leading cause of death in developed countries. The most dangerous feature of atherosclenosis is the high indicende of cononary heart disease and increasing the mortality deperdent to this effect. Hyperlipidema is a major risk factor in athersclerosis production and induces cononary heart disease. Hypolipidemic agents are used in the treatment of atherosclerosis combined with dietary, physical exercise, anticoagulant and antitrombositic agents. Statins reduce the incidence and the mortality of cardiovascular diseases. They are also used for secondary proflaxy in acute myocard infarction. Statins lower cholesterol levels and reduce the progression of athero sclerotic plaque formation in carotid arteries and the incidence of independent effects such as improving cenebral blood flow and reducing iflammation and oxidative stress, which could limit the size of an ischemic lesion. Statins offer potential benefits for reducing the incidence and improving the prognosis of stroke. All the effects mentioned above made statins very important in dislipidemic treotment.