İzole perfüze sıçan mezenterik damarlarında NO sentez inhibitörleri varlığında NO donörlerine gösterilen duyarlılık artışının incelenmesi
Investigation of increased sensitivity to NO donors in the presence of NO synthesis inhibitors in the isolated perfused rat mesenteric artery
- Tez No: 158353
- Danışmanlar: PROF.DR. ERGİN ŞİNGİRİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Sodyum nitroprusiat, Mezenter Arter, Duyarlılık Artışı xu, sodium nitroprusside, Mesenteric artery, Super sensitivity XUl
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET İzole Perfüze Sıçan Mezenterik Damarlarında NO Sentez İnhibitörleri Varlığında NO Donörlerine Gösterilen Duyarlılık Artışının İncelenmesi Çalışmamızda izole perfüze sıçan mezenterik damar yatağında endojen NO sentezinin N^-nitro-L-arginin (L-NA) ile inhibe edildiği koşullarda eksojen olarak verilen NO donörü olan, sodyum nitroprusiat (SNP)' a verilen gevşeme yanıtlarındaki artış ve bu artış üzerine siklooksijenaz enziminin indometasin ile inhibisyonunun etkileri araştırıldı. Bir NO donörü olan SNP fenilefrin ile kastırılmış mezenterik damar yatağında doza bağımlı gevşemelere neden oldu. NO Sentaz enziminin bir inhibitörü olan L-NA bazal perfûzyon basıncını değiştirmezken, fenilefrin ile oluşturulan kasılmaları güçlendirdi. L-NA varlığında, SNP gevşemelerinin arttığı gözlendi. Benzer etkiler endotelyumsuz dokuda da kaydedildi. Bu artış ortama verilen eksojen NO olarak SNP nin ilavesi ile geri döndürüldü. Selektif guanilat siklaz inhibitörü olan lH[l,2,4]oxadiazolo-[4,3-a]quinoxalin-l-one (ODQ) SNP ile oluşturulan gevşemeleri L-NA varlığında veya yokluğunda inhibe etti. cGMP' nin bolus dozları konsantrasyona bağımlı bir gevşemeye neden oldu. Bu gevşemelerin L-NA varlığında arttığı gözlendi. Bir siklooksijenaz inhibitörü olan indometasin L-NA varlığında veya endotelyum yokluğunda oluşan SNP yanıtlarının daha da güçlenmesine neden oldu. İndometasin L-NA varlığında oluşan cGMP gevşemelerini anlamlı bir şekilde etkilemedi. Bu bulgular, izole perfüze sıçan mezenterik damar yatağında, endojen nitrik oksid sentezinin L-NA ile inhibe edilmesinin veya endotel hasarının bir nitrik oksid donörü olan SNP nin, vazodilatör etkinliğini arttırdığını göstermektedir. Bundan, yükselmiş NOS aktivitesine bağlı olarak artan sGMP düzeylerinden başka düz kasın bu nükleotide vermiş olduğu duyarlılık artışı sorumlu olabilir. İndometasinle siklooksijaz inhibisyonunun, SNP' ye verilen vazodilatör yanıtlardaki bu artışları daha da güçlendirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of Increased Sensitivity to NO Donors in The Presence of NO Synthesis Inhibitors in The Isolated Perfused Rat Mesenteric Beds In the present study we studied that the mechanism of super sensitivity to sodium nitroprusside (SNP), an NO donor, in the presence of NO-synthase inhibition in vasodilator response to or in the absence of endothelium and that the effect of cyclooxygenase (COX) inhibition on the super sensitivity in the isolated perfused rat mesenteric vascular bed. SNP, an NO donor caused dose dependent relaxations of the mesenteric vascular beds precontracted by phenylephrine. Perfussion of the tissue with N^-nitro- L-arginin (L-NA), an NO synthase (NOS) inhibitor, augmented the contraction induced by phenylephrine, while this inhibitor did not change the basal perfussion pressure. Relaxant responses to SNP were increased by the perfusion of the tissue with L-NA. This effect was also observed in the endothelium denuded beds. This increament was reversed by the addition of exogen NO (SNP) to the perfusion fluid containing L-NA. A selective guanylate cyclase inhibitor lH[l,2,4]oxadiazolo-[4,3- a]quinoxalin-l-one (ODQ) inhibited the relaxant responses induced by SNP in the presence or absence of L-NA. Bolus doses of cGMP caused a relaxation dose-dependent manner. In the presence of L-NA, cGMP-induced relaxations were increased. Indomethacin,COX inhibitor, augmented the relaxation induced by SNP in the presence of NOS inhibition or absence of endothelium, while it did not affect cGMP induced relaxation. This findings suggest that, in the isolated perfused rat mesenteric vascular beds, vasodilator responses to an NO donor, SNP, are increased by the NOS inhibition. This may be resulted from supersensitivity of smooth muscle to cGMP in addition to an increase in the NOS activity, and that COX inhibition with indomethacin augments the responses induced SNP in the presence of NOS inhibition.