Nonsteroidal antienflamatuvar bir etkin maddenin oral mikropartiküler sistem formülasyonunun geliştirilmesi
Development of an oral microparticulate system formulation of a nonsteroidal antiinflammatory drug
- Tez No: 158361
- Danışmanlar: PROF.DR. SEMA ÇALIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Tolmetin sodyum, Eudragit®, Aljinat, gastro-intestinal iritasyon, mikroküre, Tolmetin sodium, Eudragit®, Alginate, gastro-intestinal irritation, microsphere
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
ÖZET Laleci, F., Nonsteroidal antienflamatuvar bir etkin maddenin oral mikropartiküler sistem formülasyonunun geliştirilmesi, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Teknoloji Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2004. Nonsteroidal antienflamatuvar ilaçlar (NSAİİ), akut ve kronik romatoid artrit ve osteoartritin tedavisinde analjezik olarak kullanılmaktadır. Ancak NSAİİ'lerle en sık karşılaşılan sorun, gastro-intestinal rahatsızlıklara neden olmalarıdır. Nonsteroidal antienflamatuvar bir ilaç olan tolmetin sodyumun neden olduğu iritasyon, mide ortamında dayanıklı ilaç şekillerinin hazırlanmasıyla önlenebilmektedir. Özellikle mikropartiküller, tüm gastro-intestinal kanal boyunca dağılabilmekte, böylece tolmetin sodyumun absorpsiyonunu düzeltmekte ve ilacın mide ya da enterik mukozaya karşı olası iritan etkilerini azaltmaktadır. Bu çalışmada oral kullanım için, farklı tipte Eudragit® polimerleri (polimetakrilatlar) kullanılarak tolmetin sodyum-yüklü mikroküreler ile doğal ve biyoparçalanabilir bir polimer olan aljinat, pH'ya bağımlı çözünme özelliği nedeniyle kullanılarak, tolmetin sodyum-yüklü boncuklar hazırlanmıştır. Daha sonra, mikroküre ve boncuk formülasyonlarının, yüzey özellikleri, partikül büyüklüğü, ilaç yükleme oranının belirlenmesi için karakterizasyonları yapılmış ve formülasyonların In vitro salım özellikleri değerlendirilmiştir. In vitro salım çalışmaları sonrasında, in vivo çalışmalar ve hızlandırılmış koşullar altında stabilite çalışmasının yapılması için karakterizasyon özellikleri uygun mikroküre formülasyonu belirlenmiştir. In vivo değerlendirme için, seçilmiş olan mikroküre formülasyonu ve tolmetin sodyum çözeltisi (60 mg/kg), sıçanlara gavaj yolu ile uygulanmıştır. Daha sonra doku örnekleri alınmış ve histolojik olarak incelenmiştir. Tüm formülasyonlar için SEM ile morfolojik değerlendirmenin bir sonucu olarak, tolmetin sodyum- yüklü mikroküre ve boncuklar küresel şekil göstermiştir. Mikroküre formülasyonlarında tolmetin sodyumun enkapsülasyon etkinliği, dispers faz pH'sının düşürülerek tuz eklenmesiyle artmış iken, tolmetin sodyumun boncuk formülasyonlarındaki enkapsülasyon etkinliği, dış faz pH'sının düşürülmesi ile artmıştır. İn vAro salım çalışmaları sonucunda, mikroküre formülasyonlarında kullanılmış olan polimer tipinin etkili olduğu bulunmuştur. Formülasyondaki Eudragit® L 30D-55 miktarının artmasıyla birlikte, boncuk formülasyonlarından salınan tolmetin sodyum miktarı artmıştır. Buna ek olarak, mikroküre formülasyonunun 9 hafta süre ile oldukça dayanıklı olduğu saptanmıştır. In vivo çalışma sonuçlan, tolmetin sodyumun neden olduğu gastro-intestinal iritasyonun, etkin maddenin mikroküre formülasyonu şeklinde uygulanması ile önlenebileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Laleci, F., Development of an oral microparticulate system formulation of a nonsteroidal antiinflammatory drug, Hacettepe University, Health Sciences Institute, M. Sc. Thesis in Pharmaceutical Technology Program, Ankara, 2004. Nonsteroidal anti inflammatory drugs (NSAIDs) have been used as analgesic agents in the treatment of acute and chronic rheumatoid arthritis and osteoarthrisis. However, the most frequent problem with NSAIDs is their propensity to cause gastrointestinal distress. The irritation caused by a NSAID tolmetin sodium can be avoided by the formulation of gastroresistant dosage forms. In particular, microparticles can widely distribute throughout the entire gastro-intestinal tract, improving the absorption of tolmetin sodium and reducing possible irritating effects of this drug against stomach or enteric mucosae. In this study, for oral administration various Eudragit® polymers (polymethacrylates) were used for the preparation of tolmetin sodium-loaded microspheres as well as a natural biodegradable alginate were used, due to its pH-dependent solubility to prepare tolmetin sodium-loaded beads. Then, the microsphere and bead formulations were characterized for their surface morphology, particle size, drug loading and in vitro release properties of the formulations were evaluated. Following the in vitro release studies, microsphere formulation displaying acceptable release profile was selected for in vivo studies and stability studies under accelerated conditions. For in vivo evaluation, the selected microsphere formulation and tolmetin sodium (60 mg/kg) solution was administered to rats by gavage. Then, the tissue samples were removed and histologically examined. Results of the morphologic evaluation by SEM showed that, tolmetin sodium-loaded microspheres and beads were spherical in shape. The encapsulation efficiency of tolmetin sodium in the microsphere formulations increased both by reducing the pH of the disperse phase and by the addition of salt while the encapsulation efficiency of tolmetin sodium in the bead formulations increased when the pH of the outer phase was reduced. The type of the polymer used in the microsphere formulations was found to be effective in in vitro release studies. The amount of tolmetin sodium released from the bead formulations increased with increasing the amount of Eudragit® L 30D-55 in the formulation. In addition, the microsphere formulation was determined to be stable for 9 weeks. In vivo study results demonstrated that the gastrointestinal irritation caused by tolmetin sodium could be prevented when the active substance was presented in the form of oral microspheres.