Hepatit B antijenini kodlayan plazmit DNA içeren mikroküre şeklindeki aşı formülasyonunun geliştirilmesi
Development of vaccine as a microsphere is containing plasmid DNA coding hepatitis B surface antigen
  1. Tez No: 158365
  2. Yazar: AYDAN ERATALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ ÖNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Genetik bağışıklama, hepatit B yüzey antijeni, IL-2, pS2-S/pIL-2 plazmit DNA, mikroküre, anti-HBs antikorları, Genetic immunization, hepatitis B surface antigen, IL-2, pS2-S/pIL-2 plaşmid DNA, microsphere, anti-HBs antibodies VI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
ÖZET Eratalay A., Hepatit B antijenini kodlayan plazmit DNA içeren mikroküre şeklindeki aşı formülasyonunun geliştirilmesi, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Biyoteknoloji Programı Doktora Tezi, Ankara, 2004. Bir viral proteini kodlayan DNA aşılarının bağışık yanıt oluşturarak virüslere karşı koruma sağladığı son zamanlarda gösterilmiştir. Hepatit B virüsü sağlık alanında çok önemli sorunlara neden olmakta ve hepatit B virüsü (HBV) infeksiyonuna karşı profilaktik immünizasyon şu anda rekombinant HBV aşılanyla sağlanmaktadır. Bu aşılar etkin ve güvenilir olmakla birlikte kullanılan antijene ve adjuvanlara bağlı olarak lokal granuloma, ağrı, ateş gibi yan etkiler de oluşturabilmektedir. Bir antijeni veya antijenlerin karışımını kodlayan plazmit DNA konakçıya çıplak halde veya taşıyıcı sistemler içerisinde uygulanmaktadır. Bu tez çalışmasında hepatit B yüzey antijenini ve IL-2 sitokinini beraber kodlayan pS2-S/pIL-2 plazmit DNA aşı tasarımı amacıyla mikrokürelere yüklenmiştir. Mikroküreler in vitro olarak mikroskobik görünüm, partikül büyüklüğü, hazırlama verimi, enkapsülasyon verimi, zeta potansiyel, mikrokürelere yüklenen plazmit DNA'nın formülasyon içerisindeki stabilitesi ve gama radyasyonla sterilizasyonun pDNA üzerindeki etkileri bakımından değerlendirilmiştir. Yapılan in vitro salım deneyi sonucunda pDNA'nın mikrokürelerden 45 gün boyunca değişmeden salındığı gösterilmiştir. Bağışıklandırma çalışması fareler üzerinde yapılmış ve tüm formülasyon gruplarında anti-HBs antikorları elisa testi ile saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Eratalay A., Development of a vaccine as a microsphere is containing plasmid DNA coding hepatitis B surface antigen, Hacettepe University, Health Sciences Institute, PhD Thesis in Pharmaceutical Biotechnology, 2004. In recent years, DNA vaccines encoding a viral protein have been shown to induce immune response and provide protection against viruses. Due to the Hepatitis B virus serious problems were raised in the health area and presently profilactic immunization against hepatitis B virus infection can be provided by recombinant HBsAg vaccines. Although these vaccines are safe and effective preparations they also cause some adverse effects such as local granulomas, ache and fever which are related to used antigen and adjuvant. Plasmid DNA encoding either individual or a collection of antigens is administered to a host nakedly or in delivery systems. In this research, pS2-S/pIL-2 plasmid DNA encoding both Hepatitis B surface antigen and IL-2 cytokine gene, was loaded to microspheres for the purpose of vaccine design. Microspheres were evaluated in vitro for their microscopic appearance, particle size, yield, encapsulation efficiency, zeta potentials, stability of plasmid DNA in microsphere formulations and effects of the gama sterilization on pDNA structure. According to the in vitro release studies pDNA was released from the microspheres without conformational changes in 45 days period. Immunization studies were carried out on mice and anti-HBs antibodies were detected in mouse sera by applying elisa test for all formulation groups.