Tiokonazol'ün sürekli akış injeksiyon analizi, UV-spektofotometrik ve trimetrik yöntemler ile miktar tayini
The determination of tioconazole by flow injection analysis, UV-spectrophotometric, titrimetric methods
  1. Tez No: 158369
  2. Yazar: TUBA AKYILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ZEKİ ATKOŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tiokonazol, Sürekli Akış İnjeksiyon Analizi, UV- Spcktrofotometri, Potansiyometri, Kondüktometri, Miktar Tayini, Tioconazole, Flow Injection Analysis, UV- Spectrophotometry, Potentiometriy, Conductometry, Determination
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 32
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi TIOKONAZOL'ÜN SÜREKLİ AKIŞ İNJEKSİYON ANALİZİ, UV-SPEKTROFOTOMETRİK VE TİTRİMETRİK YÖNTEMLER İLE MİKTAR TAYİNİ TUBA AKYILDIZ Anadolu Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Analitik Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Zeki ATKOŞAR 2004 Tiokonazol, imidazol sınıfı bileşiklerin bir üyesi olup, antifungal etkiye sahip bir ilaçtır. Bu çalışmada tiokonazol' ün UV spektrofotometrik, potansiyometrik, kondüktometrik ve sürekli akış injeksiyon analizi (FIA) yöntemleri ile miktar tayinlerinin yapılabilirliği araştırılmıştır. Standart tiokonazol ile çalışıldığında UV spektrofotometrik, FIA, potansiyometrik ve fazla miktarlarda tiokonazol için kondüktometrik yöntemin uygulanabilir yöntemler olduğu bulunmuştur. Geliştirilen yöntemler preparatlara uygulanmış, preparatlardaki tiokonazol miktarı, kondüktometrik titrasyonun uygulanabilmesi için yeterli olmadığından bu yöntemin preparatlardaki tiokonazol tayini için uygun bir yöntem olmadığı saptanmıştır. Diğer yöntemlerden elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiş ve preparatlardaki tiokonazol tayini için kullanışlı ve uygun yöntemler olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Master of Science Thesis THE DETERMINATION OF TIOCONAZOLE BY FLOW INJECTION ANALYSIS, UV-SPECTROPHOTOMETRIC, TITRTMETRIC METHODS TUBA AKYILDIZ University of Anadolu, Institute of Health Sciences Department of Analytical Chemistry Supervisor: Doç. Dr. Zeki ATKOŞAR 2004 Tioconazole is a member of the imidazole class compounds and is a medicine that has antifungal effect. The ability of quantity determination of tioconazole with UV- spectrophotometric, potentiometric, conductometric and FIA methods was researched in this study. It was founded that UV spectrophotometric, FIA and potentiometric methods are feasible for the determination on the condition being worked with standart tioconazole. However the conductometric method is suitable for the tioconazole which is in excess amount. The methods which were developed were practiced to the factory made pharmaceutical. Because the amount of tioconazole in the pharmaceutics wasn't sufficient for the conductometric titration to be practiced, it was stabilized that this method wasn't suitable for the determination of tioconazole in the pharmaceutical preparations. The results which were handed from other methods were evaluated and it was founded that were useful and suitable methods for the determination of tioconazole in the pharmaceutical dosage forms.