Rosa damascena var. semperflorens (midas gülü)'in uçucu bileşikleri
Volatile constituents of Rosa damascena var. semperflorens (midas rosa)
- Tez No: 158370
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TEMEL ÖZEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Rosa damascena var. semperflorens, Rosaceae, Gül yağı, Gül konkreti, Gül absolüsü, KFME, mikrodalga distilasyonu, distilasyon, ekstraksiyon, fıtosol ekstraksiyonu, Rosa damascena var. semperflorens, Rosaceae, Rose oil, Rose concrete, Rose absolute, SPME, microwave distillation, distillation, extraction, phytosol extraction. 11
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Rosa damascena var. semperflorens (Midas Gülü)'in Uçucu Bileşikleri Abdullah GEYLANI Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmakognozi Anabilim Dalı Danışman: Yard.Doç.Dr. Temel ÖZEK 2004 M.Ö. 8. yy dan beri Anadolu'da yetiştirilen bir gül çeşidi olduğu muhtelif kaynaklarda kayıtlı olan Midas Gülü (Yediveren Şam Gülü) Rosa damascena var. semperflorens 'nün çiçeklerinden su distilasyonu ve mikrodalga distilasyonu ile elde edilen uçucu yağ, fıtosol ekstraksiyonu, çözücü ekstraksiyonu ile hazırlanan konkret ve absolü ve tepe boşluğu-KFME ile zaptedilen uçucular'ın GK ve GK/KS analizleri yapılarak bileşimleri belirlendi. Veriler paralel çalışmayla elde edilen İsparta Gül yağı değerleri ile karşılaştırıldı. Midas Gül yağında ana bileşenler sitronellol (% 16.6), geraniol (% 12.9) ve nerol (% 5.9) olarak bulundu. Sitronellol/geraniol oranın l'e yakın olmasıyla İsparta Gül Yağından farklı olduğu ortaya konuldu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Of Science Thesis Rosa damascena var. semperflorens (Midas Rosa) Abdullah GEYLANI Anadolu University Graduate School of Health Sciences Pharmacognosy Department Supervisor: Yard.Doç.Dr. Temel ÖZEK 2004 Fresh flowers of Rosa damascena var. semperflorens (Midas Gülü, Yediveren Şam Gülü) that has been cultivated in Anatolia since the 8th century BC according to various sources were subjected to water distillation and micro distillation to obtain rose oil; phytosol extraction and solvent extraction to obtain rose concrete and rose absolute; and HS-SPME trapped volatiles. Oils, extracts and volatiles were analyzed by GC and GC/MS to identify their components. These data were compared with those of İsparta Rose Oil obtained in a paralel experiment. Main components of the Midas rose oil were characterized as citronellol (16.6 %), geraniol (12.9 %) and nerol (5.9 %). The ratio of citronellol/geraniol was found as near 1, different from that of İsparta rose oil.