Amoksisilin sürekli akış injeksiyon analizi, UV-spektrofotometrik ve titrimetrik yöntemler ile miktar tayini
The determination of amoxicillin by flow injection analysis, UV-spectrophotometric and titrimetric methods
- Tez No: 158368
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÖKSEL ALTIOKKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Amoksisilin, Akış İnjeksiyon Analizi, UV- Spektrofotometri, Potansiyometri, Kondüktometri, Miktar Tayini, Amoxicillin, Flow Injection Analysis, UV- Spectrophotometry, Potentiometriy, Conductometry, Determination
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 36
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi AMOKSISİLİN 'İN SÜREKLİ AKIŞ INJEKSIYON ANALİZİ, UV-SPEKTROFOTOMETRİK VE TİTRİMETRİK YÖNTEMLER İLE MİKTAR TAYİNİ ZEHRA BÜLBÜL Anadolu Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Analitik Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Göksel ALTIOKKA 2004 Geniş spektrumlu penisilin türevlerinden ampisilin ve amoksisilin uzun yıllardan beri antibakteriyel tedavide kullanılmaktadır. Amoksisilin oral yoldan absorbe edilen yarı sentetik bir antimikrobiyal ilaç olup gastric Helicobacter pylori infeksiyonlarının tedavisinde bir başka antibiyotik ve antiasit ilaçla birlikte geniş şekilde kullanılmaktadır. Bu çalışmada Amoksisilin'in UV spektrofotometrik, potansiyometrik, kondüktometrik ve sürekli akış injeksiyon analizi (FIA) yöntemleri ile miktar tayinlerinin yapılabilirliği araştırılmıştır. Sonuçta kondüktometri hariç diğer üç yöntem ile amoksisilin'in tabletlerdeki miktar tayini gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen yöntemler amoksisilin içeren tabletlere uygulanmış sonuçların farmakopelere uygunluğu tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Master of Science Thesis THE DETERMINATION OF AMOXICILLIN BY FLOW INJECTION ANALYSIS, UV-SPECTROPHOTOMETRIC AND TITREVIETRIC METHODS ZEHRA BÜLBÜL University of Anadolu, Institute of Health Sciences Department of Analytical Chemistry Supervisor: Doç. Dr. Göksel ALTIOKKA 2004 Extended spectrum penicillins-ampicillin and amoxicillin have been used in antibacterial therapy for many years. Amoxicillin is an orally absorbed, semi-synthetic broad-spectrum antimicrobial drug. It is now widely used in a standard eradilation treatment of gastric Helicobacter pylori infections, where it is combined with a second antibiotic and an acid suppressing agent. In this study, quantitative determination of amoxicillin was carried out with UV- spectrophotometric, contuctometric, potentiometric and continuous flow injection method. As a result with three methods out of conductometric method the quantitative determination of amoxicillin was performed in tablets. The development method were applied amoxicillin tablets and the results were discussed as a suitable for pharmacopoeiae.