Likopenin ER(+) HeLa ve LNCaP kanser hücreleri üzerinde antikarsinojenik aktivitesinin değerlendirilmesi
Consideration of anticarcinogenic activity of lycopene on ER(+) HeLa and LNCaP cancer cells
  1. Tez No: 158371
  2. Yazar: SİNEM ILGIN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BÜLENT ERGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: likopen, antikarsinojenik aktivite, prostat kanseri, serviks kanseri, hücre kültürü, Lycopene, anticarcinogenic activity, prostate cancer, cervix cancer, cell culture
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ LİKOPENİN ER(+) HeLa VE LNCaP KANSER HÜCRELERİ ÜZERİNDE ANTİKARSİNOJENİK AKTİVİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Sinem ILGIN Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Danışman:Yrd.Doç.Dr. Bülent ERGUN 2004 Likopen domates başta olmak üzere kırmızı sebze ve meyvelerde bulunan kemopreventif ve antikarsinojenik etkili karotenoid yapılı biyoaktif bir bileşendir. Antikarsinojenik etkisi çeşitli hücre kültürü, hayvan modelleri ve epidemi yolojik çalışmalarla gösterilen likopenin bu etkisinde çeşitli mekanizmaların rol aldığı bildirilmiştir. Bu çalışmada likopen ve standart madde olarak kullanılan (3- karotenin, NIH3T3 fibroblast, LNCaP prostat kanseri ve HeLa serviks adenokarsinoma hücreleri üzerindeki antikarsinojenik aktiviteleri ve bu aktivitenin etki mekanizmasında östrojenik reseptörlerin rolü incelenmiştir. Sitotoksik aktiviteyi saptamak için BrdU, MTT ve TNF test yöntemleri uygulanmıştır. Sonuç olarak likopenin LNCaP prostat kanseri hücrelerinde antikarsinojenik etkili olduğu, bu etkide likopenin östrojenik aktivitesinin önemli rol oynadığı ve HeLa serviks adenokarsinoma hücrelerinin proliferasyonunu indüklediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis CONSIDERATION OF ANTIC ARCINOGENIC ACTIVITY OF LYCOPENE ON ER(+) HeLa AND LNCaP CANCER CELLS Sinem ILGIN Anadolu University Graduate School of Health Sciences Department of Pharmaceutical Toxicology Supervisor:Assist.Prof. Bülent ERGUN 2004 Lycopene is an anticarcinogenic and chemopreventive carotenoid bioactive compound which is present primarily in tomatoes and the other red vegetables. The beneficial health effects of lycopene have been indicated with several cell culture studies, animal models and epidemiological studies. It has been reported that several mechanisms play an important role in the anticarcinogenic activity of lycopene. In this study, the anticarcinogenic activities of lycopene and (3-carotene which is used as a standard and role of the oestrogenic mechanisms in this activity have been investigated on NIH3T3 fibroblast, LNCaP prostate cancer and HeLa cervix adenocarcinoma cells. BrdU, MTT and TNF test procedures have been applied to determine of cytotoxic activity tests. Results have shown that lycopene has anticarcinogenic activity on LNCaP prostate cancer cells and oestrogenic mechanisms have an important part in this activity. On the other hand, it has been observed that lycopene induces the proliferation of HeLa cervix adenocarcinoma cells.