Erken evre meme kanserinin adjuvan tedavisinde siklofosfamid, epirubisin, fluorourasil kemoterapisi sonuçları
Adjuvant treatment of early stage breast cancer with cyclophosphamide, epirubicin, fluorouracil
- Tez No: 142469
- Danışmanlar: PROF. DR. EŞMEN BALTALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, adjuvan kemoterapi, genel sağkalım, hastalıksız sağkalım, yan etki. iv, Breast cancer, adjuvant chemotherapy, overall survival, disease-free survival, toxicity
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Berberoğlu, Z., Erken meme kanserinin adjuvan tedavisinde siklofosfamid, epirubisin, fluorourasil kemoterapisi sonuçları, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Tezi. Ankara, 2003. Bu retrospektif çalışmada, 1988-2001 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi (HÜTF) Tıbbi Onkoloji bölümünde izlemi ve tedavisi yürütülen erken evre meme kanseri tanısı alan ve adjuvan olarak CEF verilen 107 kadından oluşan bir hasta grubu HS, GS ve kemoterapi yan etkileri açısından incelenmiştir. Tüm hastalar negatif metastatik taramadan sonra yaş, tümör çapı, menopozal ve nodal duruma göre gruplandırılmıştır. Yaş ortalaması 46.6 olan kadınların, büyük çoğunluğu (%60.7) pre-, perimenopozaldir. ER bakılan tümörlerin %48.93'ü, PR bakılan tümörlerin ise %62.5'i pozitiftir. Aksiller lenf bezi metastazı 85 (%79.4) hastada mevcuttur. Hastalara 6 kür kemoterapi uygulanmıştır. Nüksün yanı sıra sağkalım analizleri yapılmıştır. Yan etkiler Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) kriterlerine göre değerlendirilmiştir. Hastalar planlanan dozun %82.2'sini almıştır. Median 3.6 yıllık takip sonrası GS %77.84 olarak saptanmıştır. GS ortanca değerine ulaşmazken, ortanca HS 72 ay olarak bulunmuştur. 3.6 yıllık HS oranı %59.71'dir. İncelenen tüm prognostik faktörlerin GS'ye etkisi istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. PR durumu dışında bu faktörlerin HS üzerine de etkileri anlamlı değildir. PR'lerin negatif olması daha kısa HS ile korelasyon göstermektedir. Toplam 44 olay gözlenmiştir. İlk relaps bölgesi 13 hastada (%29.5) lokal-bölgesel, 30 hastada (%68.2) uzak ve 1 hastada (%2.3) kombinedir. Uzak relapsın en sık yeri kemiktir; akciğer ve karaciğer metastazı ise daha nadirdir. En sık görülen yan etkiler halsizlik, iştahsızlık, bulantı ve kusmadır. Hastaların %28'inde grade 3, 4 alopesi gelişmiştir. Grade 3 kusma %32.7 oranında gözlenmiştir. Grade 4 lökopeni meydana gelmezken, %5.6 oranında grade 3 lökopeni saptanmıştır. 4 kür CEF kemoterap isinden sonra septik şoka bağlı 1 ölüm meydana gelmiştir. Bir hastada asemptomatik sol ventrikül disfonksyonu (%0.9) gelişmiştir. Netice olarak, veriler CEF kemoterapisinin erken evre meme kanserinin adjuvan tedavisinde kullanımım destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Berberoğlu, Z., Adjuvant treatment of early stage breast cancer with cyclophosphamide, epirubicin, fluorouracil, Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Internal Medicine, Ankara 2003. The purpose of this trial was to evaluate the efficacy of a combination chemotherapy regimen that contains cyclophosphamide, epirubicin, and fluorouracil (CEF) as regards overall survival (OS) and disease-free survival (DFS). We reviewed retrospectively a group of 107 patients with early stage breast cancer followed between years 1988-2001 in the Department of Oncology of Hacettepe University Faculty of Medicine. Patients had a negatif metastatic work-up before inclusion. They were stratified by age, tumor stage, menopausal and nodal status. The mean age of women was 46.6 years (range 24-74). The majority of the patients were pre-, perimenopausal (60.7%). Eighty-five patients (79.4%) had metastatic axillary lymph nodes. The group was scheduled for six cycles. Breast cancer outcomes included DFS and OS. Toxicity was evaluated by World Health Organization criteria. The treatment given was 82.2% of planned. At a median follow-up time of 3.6 years OS was 77.84%. OS did not reached the median value, whereas the median DFS time was 72 months. The 3.6-year DFS rate was %59.71. In univariate analyses, no statistically significant differences in OS appeared according to prognostic predictors analysed. In addition, no statistically significant differences in DFS were noticed with regard to predictors analysed, except for PR status. PR positive tumors were associated with improved DFS. Fourty-four patients experienced a relapse. There were 13 relapses (29.5%) in locoregional areas, 30 (68.2%) in distant sites and 1 (2.3%) in locoregional plus distant sites as first site of recurrence. The most frequent side effects were weakness, lack of appetite, nausea and vomitting. Grade 3, 4 alopecia was observed in 28% of patients. Thirty-five (32.7%o) patients had grade 3 vomiting. Grade 3 leukopenia was reported in 5.6% of patients. One patient died of septic shock after four courses. One patient (0.9%) developed asymptomatic left ventricle dysfunction. We concluded that the data support the use of CEF chemotherapy in the adjuvant treatment of early stage breast cancer.