Havacılık sektöründe dönüşümcü liderlik tarzının örgütsel öğrenme gelişimine etkisi
The effects of the transformational leadership style to the organizational learning in aviation sector
- Tez No: 158552
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜNER ŞENCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Organizational Learning, Learning Organizations, Leadership, Transformational Leadership, Transactional Leadership, Passive Leadership, Civil Aviation
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZ HAVACILIK SEKTÖRÜNDE DÖNÜŞÜMCÜ LİDERLİK TARZININ ÖRGÜTSEL ÖĞRENME GELİŞİMİNE ETKİSİ Yüksek Lisans Tezi: işletme Ana Bilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Hüner Şencan Mayıs 2005, 117 Sayfa, 81 Kaynak Bu araştırmada temel olarak, sivil havacılık sektöründe faaliyet gösteren özel havayolları işletmelerinde görevli yöneticilerin liderlik tarzlarının, işletmelerinin örgütsel öğrenme gelişimine etkileri incelenmiştir. Yöneticilerin liderlik tarzları serbest bırakıcı liderlik, etkileşimci liderlik ve dönüşümcü liderlik başlıkları altında ele alınmıştır. Liderlik tarzının ve örgütsel öğrenme gelişiminin tespit edilmesi için anket yöntemi kullanılmıştır. Tez dört ana bölümden meydana gelmiştir. İlk bölümde araştırmanın amacı, önemi, kapsamı ve kısıtlarından bahsedilmiştir, ikinci bölümde ise önce örgütsel öğrenme kavramının ortaya çıkışı, tanımı ve önemine değinilmiş ve detaylı olarak ele alınmış, daha sonra liderlik tanımlarına yer verilmiştir. Etkileşimci, dönüşümcü ve serbest bırakıcı liderlik kavramlarından bahsedilmiş, aralarındaki farklar belirtilmiştir. Üçüncü bölümde araştırmanın yönteminden, hipotezlerden ve örneklemden bahsedilmiştir. Son bölümde ise yapılan istatistiki analizlerin bulguları ele alınmış ve ortaya çıkarılan sonuçlar değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler : Örgütsel Öğrenme, öğrenen örgütler, Organizasyonel Öğrenme, öğrenen Organizasyonlar, Liderlik, Dönüşümcü Liderlik, Dönüşümsel Liderlik, Transformasyonel Liderlik, Dönüştürücü Liderlik, Serbest Bırakıcı Liderlik, Etkileşimci Liderlik, Sivil Havacılık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF TRANSFORMATIONAL LEADERSHIP STYLE TO THE ORGANIZATIONAL LEARNING DEVELOPMENT IN AVIATION SECTOR MA, Business Administration Adviser: Prof. Dr. Hüner Şencan May 2005, 117 Pages, 81 References This dissertation basically discusses, the effects of civil aviation private Airlines managers' leadership styles to the organizational learning development. Leadership styles are taken as transformational leadership, transactional leadership and passive leadership by the terms of the dissertation. The private Airlines managers were asked to fill out two questionnaires in order to find the leadership styles and organizational learning development. Dissertation is composed of four main chapters. The purpose, importance and limitations of the research are explained in the first chapter. In the second chapter, firstly organizational learning definitions and than leadership definitions take place. Third chapter is about the method, hypothesis and the sample and at the last chapter results and recommendations are discussed.