İlköğretim 7. sınıf fen bilgisi dersinde öğrenme halkası yaklaşımının, öğrencilerin başarı, tutum ve mantıksal düşünme yetenekleri üzerine etkisi
The effectiveness of the learning cycle approach on learners' achievement, attitude toward science and logical thinking ability in seventh grade science classes of elementary school
- Tez No: 159018
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN TEZCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme Halkası Yaklaşımı, Basan, Mantıksal Düşünme Yeteneği, Tutum, The Learning Cycle Approach, Achievement, Logical Thinking Ability, Attitude
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 338
Özet
11 ÖZET İLKÖĞRETİM 7. SINIF FEN BİLGİSİ DERSİNDE ÖĞRENME HALKASI YAKLAŞIMININ, ÖĞRENCİLERİN BAŞARI, TUTUM VE MANTIKSAL DÜŞÜNME YETENEKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ (Doktora Tezi) Fatma ŞAŞMAZ ÖREN GAZI ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Ekim-2005 Bu çalışmanın amacı; ilköğretim 7. sınıf fen bilgisi dersinde öğrenme halkası yaklaşımının, öğrencilerin basan, tutum ve mantıksal düşünme yetenekleri üzerine etkisini araştırmaktır. Çalışma; 2004-2005 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde, Ankara ili Yenimahalle ilçesi Emniyetçiler İlköğretim okulunda yapılmıştır. Bu okulun yedinci sınıflarında yapılan çalışma, aynı öğretmenin girdiği iki farklı şubeden (A ve B) toplam 56 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Sınıflardan biri deney grubu diğeri ise kontrol grubu olarak seçilmiştir.“Tüm Canlılarla Ortak Yuvamız Mavi Gezegenimizi Tanıyalım ve Koruyalım”ünitesi, deney grubunda öğrenme halkası yaklaşımıyla, kontrol grubunda ise geleneksel öğretim yaklaşımıyla sunulmuştur.m Araştırmada ön test-son test kontrol dizaynı kullanılmıştır. Araştırma için gerekli olan veriler; 7. sınıf fen bilgisi dersindeki“Tüm Canlılarla Ortak Yuvamız Mavi Gezegenimizi Tanıyalım ve Koruyalım”ünitesi ile ilgili Basan Testi, öğrencilerin mantıksal düşünme yetenekleri ile ilgili Mantıksal Düşünme Grup Testi ve fen bilgisi dersine olan tutumla ilgili Fen Bilgisi Dersi Tutum Ölçeği ile toplanmıştır. Öğrencilerin denkliklerini kontrol etmek için bireysel bilgi formu kullanılmıştır. Çalışılan ünite ile ilgili, öğrenme halkası yaklaşımına uygun ders planlan ve materyalleri geliştirilmiştir. Toplanan verilerin istatistiksel olarak çözümlenmesinde SPSS paket programından yararlanılmıştır. Çalışmanın hipotezlerini test etmek için ANCOVA (ortak değişkenli varyans analizi), t-testi ve varyans analizi kullanılmıştır. Analiz sonuçlan; öğrenme halkası yaklaşımı ile öğrenim gören deney grubu öğrencilerinin, çevre konusu ile ilgili ünitedeki basanlarının, kontrol grubu öğrencilerine göre anlamlı derecede yüksek olduğunu göstermiştir. Ayrıca öğrenme halkası yaklaşımı ile ders gören öğrencilerin fen bilgisi dersine olan tutumlarının, geleneksel fen öğrenimi gören gruba göre daha pozitif olduğu gözlenmiştir. Buna ilaveten, fen bilgisi dersinde öğrenme halkası yaklaşımının uygulandığı deney grubu ile kontrol grubu öğrencilerinin, mantıksal düşünme yetenekleri arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark vardır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT THE EFFECTIVENESS OF THE LEARNING CYCLE APPROACH ON LEARNERS' ACHIEVEMENT, ATTITUDE TOWARD SCIENCE AND LOGICAL THINKING ABILITY IN SEVENTH GRADE SCIENCE CLASSES OF ELEMENTARY SCHOOL (Ph. D. Thesis) Fatma ŞAŞMAZ ÖREN GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF EDUCATIONAL SCIENCE October-2005 The purpose of this study was to investigate the effectiveness of the learning cycle approach on learners' achievement, attitude toward science and logical thinking ability in seventh grade science classes of elementary school. This study was administered to a total 56 seventh grade students who were being educated in two different science classes by the same teacher (A and B), in Ankara Emniyetçiler Elementary School in Yenimahalle during the second term of 2004-2005. One of the classes was assigned as control group and the other one was assigned as experimental group. In experimental group, environmental subject was presented with the learning cycle approach, while in control group it was presented with traditional instruction approach.In this research, pretest-posttest control group design was used. The essential datum for this study was to gathered with achievement test which was related to the subject of environment in science, group assessment of logical thinking test which was related to logical thinking ability of learners' and attitude scale toward science which was related to attitudes toward science lesson. A personal knowledge questionnaire was used to match up the students. Course plans and materials were developed in accordance with learning cycle approach with related to study the unit. SPSS program was used in the statistical analysis of data collected. ANCOVA, t-test and variance analysis was used to test study's hypothesis. The results showed that experimental group who were taught with the learning cycle approach had a significantly higher scores with respect to achievement related to environmental subject unit than control group. The results also indicated that the learning cycle instruction group produced significantly higher positive attitudes toward science as a school subject than the traditionally designed science instruction group. In addition, between the logical thinking ability, there was a significant difference in favor of the experimental group which the learning cycle approach was applied to and the control group.