Bir özel okulda okuyan ilköğretim II. kademe öğrencilerinin öğrenilmiş çaresizlik düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Learned helplessness level analysis of a private middle school student in terms of numerous variables
  1. Tez No: 159026
  2. Yazar: NAFİ AYKÖSE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİLÜFER VOLTAN ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenilmiş Çaresizlik, Algılanan Sosyal Destek, Çocuklar İçin Açıklama Biçimi Ölçeği, Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Learned Helplessness, Perceived Social Support, Children's Attributional Style Questionnaire, Perceived Social Support Scale
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
11 ÖZET AYKÖSE, Nafi. Bir Özel Okulda Okuyan İlköğretim II. Kademe Öğrencilerinin Öğrenilmiş Çaresizlik Düzeylerinin Çeşitli Değişkenler Açısından incelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Bu araştırmada, ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin öğrenilmiş çaresizlik düzeylerinin cinsiyet, algılanan akademik başarı, anne-babanın öğrenim durumu, aile durumu, ailede başka çocuk olup olmaması, sınıf düzeyi ve algılanan sosyal destek düzeyine göre farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Araştırma kapsamına 2005-2006 öğretim yılında Ankara Özel Büyük İlköğretim Okulunda öğrenim gören ikinci kademe (6. 7. 8. sınıflar) öğrencileri dahildir.126 kız, 153 erkek öğrenci olmak üzere toplam 279 ilköğretim ikinci kademe öğrencisi araştırma kapsamında ele alınmıştır. Araştırmada öğrencilerin öğrenilmiş çaresizlik düzeyleri, Seligman (1984) tarafından geliştirilen ve Aydın (1985) tarafından Türkçeye uyarlaması yapılan Çocuklar İçin Açıklama Biçimi Ölçeği ile belirlenmiştir. Araştırmada bağımsız değişkenlere ilişkin algılanan sosyal desteği belirlemek için Yıldırım (1997) tarafında geliştirilen ve 2004 yılında revizyon çalışması yapılan Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ile araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde varyansların homojenliği kontrol edildikten sonra t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Varyans analizi sonucunda elde edilen F değerinin anlamlı bulunduğu durumlarda farkın kaynağını saptayabilmek için varyansların homojen olduğu gruplarda Tukey HSD testi uygulanmıştır.m Araştırmada elde edilen bulgular şöyle özetlenebilir: İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin öğrenilmiş çaresizlik düzeyleri; cinsiyet, anne ve babanın öğrenim durumu, anne baba durumu ve kardeşinin olup olmamasına göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin öğrenilmiş çaresizlik düzeyleri; algılanan akademik başarı, algılanan aile desteği, algılanan arkadaş desteği ve algılanan öğretmen desteğine bağlı olarak anlamlı bir farklılık göstermektedir. Araştırmada elde edilen bulguların tartışma ve yorumu yapılmış ve bulgulara dayalı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT AYKÖSE, Nafi. Learned Helplessness Level Analysis of a Private Middle School Students in terms of Numerous Variables, Master of Science Thesis, Ankara, 2006. In this study, the analysis was made on whether the learned helplessness levels of middle school students differed according to gender, perceived academic achievement, educational background of the parents, family conditions, having other siblings in the family, grade level and perceived social support levels. The sampling of the study was the middle school (Grades Six, Seven and Eight) students of Ankara Büyük Kolej Elementary School within the 2005 -2006 academic year. A total of 279 students, composed of 126 female and 153 male middle school students participated in the study. The learned helplessness levels of students were assessed through Seligman's (1984) Children's Attributional Style Questionnaire, which was adopted into Turkish by Aydın (1985). In order to determine the perceived social support related to independent variables. The Perceived Social Support Scale developed by Yıldırım (1997) and revised in 2004 the Personal Information Form prepared by the research was also utilized. For data analysis, t-test and one-way ANOVA were utilized after the homogeneity of the variances was checked. In order to determine the cause of the difference in cases where the F Value was found to be significant at the end of the variance analysis, Tukey HSD test was administered to groups with homogenous variances. The findings of the study could be explained as follows:V The learned helplessness levels of middle school students were not found to have significant differences in terms of gender, educational background of the parents, family conditions, or having siblings In the family. However, the learned helplessness levels of middle school students revealed significant differences according to perceived academic achievement, perceived family support, perceived peer support, perceived teacher support. The findings of the study were discussed and evaluated. Suggestions were made according to findings.