Üniversite öğrencilerinde 'düşünce davranış kaynaşması' ve 'düşünce beden biçimi kaynaşması'nın yeme tutumları ile ilişkisi
The relationship of 'thought action fusion' and 'thought shape fusion' with eating attitudes of university students
- Tez No: 159130
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ELİF KABAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yeme tutumu, yeme bozuklukları, DDK, DBBK, Düşünce Beden Biçimi Kaynaşması Ölçeği (DBBK-Ö), Eating attitudes, eating disorders, TAF, TSF, Thought Shape Fusion Scale (TSFS)
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
IV ÖZET VARLIK, Ece. Üniversite Öğrencilerinde“Düşünce Davranış Kaynaşması”ve“Düşünce Beden Biçimi Kaynaşması”nın Yeme Tutumları ile İlişkisi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Bu araştırmada, klinik olmayan örneklemde yeme tutumu ile düşünce davranış kaynaşması ve düşünce beden biçimi kaynaşmasının ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, Hacettepe Universitesi'nde okumakta olan 486 öğrenciye MOKSL (Maudsley Obsesif Kompulsif Soru Listesi), BDE (Beck Depresyon Envanteri), DBBK-Ö (Düşünce Beden Biçimi Kaynaşması Ölçeği), DDK-Ö (Düşünce Davranış Kaynaşması Ölçeği), YTT-40 (Yeme Tutumu Testi 40) uygulanmıştır. Araştırmanın ilk aşamasında DBBK-Ö Türkçe'ye çevrilmiş, geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmıştır. Yapılan analizler sonucu ölçeğin bu haliyle güvenilir ve geçerli olarak kabul edilebileceğine karar verilmiştir. Daha sonra asıl araştırmanın analizlerine geçilmiştir. Elde edilen verilere uygulanan ANOVA sonuçlarına göre, yeme tutumu farklılaşan üniversite öğrencileri arasında düşünce davranış kaynaşmasının farklılaştığı, ancak cinsiyetin anlamlı bir etkisinin olmadığı gözlenmiştir. Yeme tutumunda bozulma gösteren bireylerde, daha az bozulma gösteren bireylere oranla daha fazla düşünce davranış kaynaşması gözlenmiştir. Düşünce davranış kaynaşmasının alt boyutlarına bakıldığında; yeme tutumu farklılaşan bireyler arasında DDK-Olabilirlik kendisi, DDK- Olabilirlik diğerleri ve DDK-Ahlak boyutlarının farklılaşmadığı ve cinsiyetin DDK- Olabilirlik kendisi ve DDK-Olabilirlik diğerleri alt boyutlarda etkisinin olmadığı bulunmuştur. Ancak, erkeklerin, kadınlara oranla daha fazla DDK-Ahlak alt boyutunda kaynaşma gösterdikleri gözlenmiştir. Depresyon ve obsesif kompulsif belirtileri istatistiksel olarak kontrol edildiğinde de erkeklerin kadınlara oranla daha fazla DDK- Ahlak boyutunda kaynaşma gösterdikleri bulunmuştur. Düşünce beden biçimi kaynaşması açısından ise yeme tutumu farklılaşan bireyler arasında bir farklılaşma gözlenmiştir. Yeme tutumunda bozulma gösteren bireylerde,daha az bozulma gösteren bireylere oranla daha fazla DBBK olduğu bulunmuştur. Bu etkinin, OKB ve depresyon belirtileri kontrol edildiğinde de devam ettiği gözlenmiştir. Cinsiyetin anlamlı bir etkisi bulunmamıştır. Depresyon ve obsesif belirtiler kontrol edildiğinde de yeme tutumu farklılaşan bireyler arasında DBBK'nın farklılaşması, DBBK'nın yeme tutumları ile ilişkili ve yeme tutum ya da bozukluklarına özgü olduğunu göstermektedir. Ayrıca, yapılan regresyon analizi sonucunda, OKB belirtilerinin DBBK'nın en iyi yordayıcısı olduğu bulunmuştur. Bulgular ilgili literatür kapsamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT VARLIK, Ece. The Relationship of“Thought Action Fusion”and“Thought Shape Fusion”with Eating Attitudes of University Students. M.Sc. Dissertation, Ankara, 2006. The aim of this study is to investigate the relationship of thought action fusion (TAF) and thought shape fusion (TSF) with eating attitudes among non-clinical university student sample. For this purpose, MOCI (Maudsley Obsesif Compulsive Inventory), Beck Depression Inventory (BDI), Thought Shape Fusion Scale (TSFS), Thought Action Fusion Scale (TAFS), and The Eating Attitude Test-40 (EAT-40) were given to 486 students at Hacettepe University. For the first part of the study, TSFS was translated into Turkish, reliability and validity studies were completed. The reliability and validity analyses of the Turkish version of the scale indicated that the TSFS had adequate psychometric properties in the Turkish sample. Then, the main analyses of the study has been performed. According to the results of ANOVA, if the eating attitudes of the university students differ, the thought action fusion also differs, but no significant effect of gender is observed. It is also observed that individuals having pathological eating attitudes showed more TAF charactersistics in comparison with the ones having less pathological eating attitudes. For the subscales of TAF, it is found that the dimensions of TAF- Likelihood-for-self, TAF-Likelihood-for-others and TAF-Moral do not differ and the gender does not also have any effect on the sub-dimensions of TAF-Likelihood-for-self and TAF-Likelihood-for-others. However, it has been observed that males have shown more TAF in moral dimension in comparison with females. When statistically controlling the effects of depressive and obsessive symptoms, it has also been found that males have shown more TAF in moral dimension in comparison with females. As for TSF, a significant difference has been observed among the individuals with different eating attitude. More TSF have been found for the individuals having pathological eating attitudes than the ones having less pathological eating attitudes. Itvıı has also been observed that this effect has remained when controlling the effects of OCD and depression symptoms. No significant effect of gender has been found. When controlling the effects of depression and obsessive symptoms, the difference of TSF among the individuals with different eating attitudes shows that TSF has a relation with eating attitudes and is peculiar to eating attitudes or disorders. The regression analyses has shown that the OCT) symptoms are the best predictors of the TSF. The findings have been discussed under the light of the literature.