İlköğretimde basınç konusunda öğrencilerin sahip olduğu kavram yanılgılarının yapılandırmacı yaklaşım ile giderilmesi
The removing of students misconceptions about pressure with constructivist approach in elementary school
  1. Tez No: 159234
  2. Yazar: FATMA ÖNEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYLA GÜRDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı yaklaşım, kavram yanılgıları, fen öğretimi
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Bu çalışmada; yapılandırmacı öğretim yaklaşımına uygun olarak hazırlanan dersler yardımıyla öğrencilerin sahip olduğu kavram yanılgılarının giderilip giderilmeyeceği ve konuyla ilgili genel düşüncelerinin değiştirilip değiştirilmeyeceği araştırılmıştır. Bu amaçla İstanbul ili Bağcılar ilçesindeki bir ilköğretim okulu'nun yedinci sınıflarından birisi tesadüfi olarak seçilmiş ve araştırma bu sınıfta okuyan 41 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada“Ya Basınç Olmasaydı?”ünitesi seçilmiş ve dersler bu ünite süresince devam etmiştir. Araştırmaya başlamadan önce, öğrencilere“Ya Basınç Olmasaydı?”ünitesinde yer alan kazanımlar doğrultusunda hazırlanan açık uçlu sorular uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre öğrencilerin konuyla ilgili genel düşüncelerinin ve sahip oldukları kavram yanılgılarının tespiti yapılmıştır. Araştırma, öğrencilerin konuyla ilgili sahip oldukları genel düşüncelerin ve kavram yanılgılarının tespit edilmesi ve tespit edilen bu yanılgıların düzeltilmesi olarak iki ana başlık altında toplanarak yürütülmüştür. Öğrencilerin sahip olduğu kavram yanılgılarının belirlenmesinin ardından dersler örnek olay temel teşkil edecek şekilde, tartışma, grup çalışması, beyin fırtınası, tamamlanmamış hikaye, soru-cevap, bulmaca, günlük tutma ve kavram haritası kullanılarak yapılandırmacı öğretim yaklaşımına uygun olarak işlenmiştir. Ders sürecinin tamamlanmasının ardından, öğrencilere ön test olarak uygulanmış olan açık uçlu sorular tekrar son test olarak verilmiştir. Böylece öğrencilerin konuyla ilgili sahip oldukları kavram yanılgılarının giderilip giderilmediği konusunda bilgi sahibi olunmuştur. Ayrıca araştırma sürecinde öğrencilerin hikayelere getirdikleri sonuçlar, düzenli olarak tuttukları günlükler ve tartışma kayıtlan değerlendirilmiştir. Araştırmada ortaya çıkan bulgulara göre elde edilen sonuçlar şunlardır:. Öğrencilerin“Ya basınç olmasaydı?”ünitesindeki konularla ilgili kavram yanılgılarının olduğu tespit edilmiştir.. Araştırma sonuçları yapılandırmacı öğretim yaklaşımının bu yanılgıların giderilmesinde genelde başarılı olduğunu ortaya koyar niteliktedir. Araştırma sonuçlan ışığında öneriler getirilmiştir. Yapılan araştırmanın bu alanda yapılacak araştırmalara ışık tutması umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main subject of this research is if misconceptions and common ideas of the students could be changed or not by the help of constructivist teaching approach. For this purpose, an elementary school which participates in Istanbul Bağcılar was choosen. One of the seventh class was selected randomly from this school and research has been realized 41 students in this class. İn this research“if pressure don't exist?”unit was choosen and lessons had been continued through this unit. Before begening research open-ended questions which was prepared from this unit had been applied to students. According to the results students common ideas and misconceptions were determined. Research has been continued two common subject which was formed the determination of students common ideas and misconceptions about topic and then correcting of this misconceptions. After determination of misconceptions lessons had been treated case studies, discuss, group working, brain storming, story, concept map, puzzle, question-answer and daily. After lessons completed open-ended questions which were applied pre-test were given again. So, it is understood that if the misconceptions of the students are corrected or not. İn addition through research the end of stories, dailies and discuss records have been evaluated. IllThe results of this research through findings are these:. Students have misconceptions about subjects which finds in“if pressure don't exist?”unit.. Research results indicates that constructivist teaching approach is succesful at correcting of these misconceptions. In the light of research findings suggestions are offered. This research study is hoped to lead new research studies in the field of science education. Key Concepts: Constuctivisit approach, misconceptions, science education.