Kesirlerin öğretiminde aktif öğrenme yönteminin öğrenci başarısına etkisi
The effect of active learning method of teaching the fractional numbers on the success of students
  1. Tez No: 159264
  2. Yazar: CEMİLE KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SIRRI AYDINTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mathematics, Math teaching, Active Learning Method, Traditional Learning Method
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET Son yıllarda toplumların eğitime bakış açılarında oldukça önemli değişiklikler olmuştur.Günümüzde eğitim; sadece bilen değil,sürekli öğrenen eleştirel düşünen, sorgulayan, yenilik getiren ve yemliklere ayak uyduran bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Benzer düşünceyle Matematik eğitimi de salt matematik bilen değil, bildiklerini uygulayan, problem çözen, üreten ve bunları yapmaktan zevk duyan insanlar yetiştirmeyi hedeflemektedir.Bu hedefler doğrultusunda Matematik Öğretiminde yeni yöntemler geliştirilmiştir.Bunlardan en önemlisi öğrenci merkezli öğretim yöntemlerini kapsayan 'Aktif Öğrenme' yöntemidir. Bu araştırmada, kesirler konusunun öğretiminde aktif öğrenme yönteminin öğrenci başarısına etkisinin belirlenmesi amacıyla deneysel bir çalışma yapılmıştır. Araştırmanın problemi, 'İlköğretim altıncı sınıf matematik dersinde“kesirler”konusunun Öğretiminde aktif öğrenme yöntemlerinin öğrenci başarısı üzerindeki etkileri nelerdir?' şeklinde belirlenmiştir. Bu probleme ait alt problemler şunlardır; 1. İlköğretim altıncı sınıf matematik dersinde kesirler konusunun öğretiminde, aktif öğrenme yöntemlerinin uygulandığı grupta ilk test ve son test arasında anlamlı bir fark var mıdır? 2. İlköğretim altıncı sınıf matematik dersinde kesirler konusunun öğretiminde, geleneksel öğrenme yöntemlerinin uygulandığı grupta ilk test ve son test arasında anlamlı bir fark var mıdır? 3. İlköğretim altıncı sınıf matematik dersinde kesirler konusunun öğretiminde, aktif öğrenme yöntemlerinin uygulandığı grupla geleneksel öğrenme yöntemlerinin uygulandığı grup arasında genel basan açısından anlamlı fark var mıdır?Deneysel çalışma aşamasında;ilköğretim 6. sınıfta kesirler ünitesi,deney grubuna aktif öğrenme yaklaşımına uygun etkinliklerle; kontrol grubuna ise geleneksel öğretim yöntemleriyle anlatılmıştır Araştırmanın alt problemlerini cevaplamak amacıyla deney ve kontrol gruplarına ilk test olarak“İlköğretim 6. Sınıf Kesirler Ünitesi Basan Değerlendirme Testi I”son test olarakda İlköğretim 6. Sınıf Kesirler Ünitesi Basan Değerlendirme Testi II" uygulanmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda Aktif öğrenme yöntemlerine uygun etkinliklerin kullanıldığı deney grubu ve geleneksel öğretim yöntemlerinin kullanıldığı kontrol grubunun her ikisinde de basan artışı görülmüş fakat deney grubundaki basan artışının kontrol grubuna oranla daha fazla olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak;aktif öğrenme yönteminin matematik öğretiminde geleneksel öğretim yöntemlerine göre daha fazla basan sağladığı görüşüne varılmıştır.Araştırmada bu sonuç doğrultusunda matematik öğretimi için bazı öneriler sunulmuştur. Anahtar Sözcüklen Matematik, Matematik Öğretimi, Aktif Öğrenme Yöntemi Geleneksel Öğrenme yöntemleri
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Important changes are occured in perception of societies on education in recent years. Nowadays, education aims for educating people who not only knows but also constantly learns, thinks critical, searches, brings new ideas and also uses these novelties. With a similar idea, Math education targets to educate human who not only knows Maths, but also uses the knowledge, solves problems, produces and enjoys doing these. Regarding these targets, new methods are developed in teaching Math. The most important of these is“Active Learning Method”which includes student centred education method. In this research, experimental study is done on fraction teaching to find out the effect of Active Learning Method for the success of students. The problem of the research is; What is the effect of teaching fractions in Active Learning Method on the success of the students in 6th classes at primary school? The sub problems of this problem are; 1. In fraction teaching, In 6th classes,is there a meaningful difference between the first and the last tests of the group in which Active Learning Methods are used? 2. In fraction teaching, In 6th classes is there an meaningful difference between the first and the last tests of the group in which Traditional Learning Method is used?IV 3. In fraction teaching, In 6th classes is there a meaningful difference between the groups in which both Traditional Learning Method and Active Learning Method is used? In experimental study phase, in 6th grade, fraction unit is explained to Research group with Active Learning Method and to the Control group, it is explained with Traditional Learning Method. For the purpose of answering the sub problems of the experiment,“6th grade Fraction unit success evaluation test I”is applied as the first test and“6th grade Fraction unit success evaluation test II”is applied as the last test to research and control groups. At the end of these studies, the success is improved on both research and control groups, but it is determined that, the success of research group is improved more compared to control group. The coclusion is that, In Mathematics, Active Learning Method is more successful than the Traditional one. In the research, according to the result, some suggestions are proposed.