Konaklama işletmelerinde çalışanların toplam kalite yönetimine (TKY) hazır bulunuşluk düzeyleri
Readiness levels of hospitality employees to total quality management (TQM)
  1. Tez No: 159313
  2. Yazar: HATİCE AĞCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAHŞİ YAZICIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Total Quality Management (TQM), EFQM Excellence Model, Three Stars Hotels, Hotels, Service Quality
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET Bu araştırma, Ankara'daki 3 yıldızlı otellerde çalışanların Toplam Kalite Yönetimi (TKY)'ye hazır bulunuşluk düzeylerini belirlemek amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, Ankara'daki 23 adet otel ve bu otellerde çalışmakta olan 288 adet birey oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu yardımıyla toplanmıştır. Anket formu iki bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde örneklemin profilini belirlemeye yönelik on bir (1 1) soru yer almıştır. İkinci bölümde ise EFQM Mükemmellik Modeli'nde yer alan dokuz kritere ilişkin toplam elli dokuz ifade yer almıştır. Araştırma verilerinin analizi SPSS 11.5 paket programında yapılmıştır. Analizlerde bağımsız gruplar t-testi (independent samples t-test) ile varyans analizi (one-way ANOVA) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, örneklemde yer alan bireylerin TKY'ye ilişkin terminolojiye yabancı oldukları ve yaşlarının, eğitim düzeylerinin ve çalışmakta oldukları otellerin işleyiş tarzlarının TKY'ye ilişkin bakış açılarını etkileyen en önemli faktörler olduğu anlaşılmıştır. Genel olarak 21-30 yaş arasındaki bireylerin görüşlerinin diğer yaş gruplarındaki bireylerin görüşlerinden farklılık gösterdiği saptanmıştır. Elli dokuz adet ifadeye görüş belirten bireylerin çoğunluğunun ilgili ifadelere“tamamen katılma”yönünde eğilim gösterdiği belirlenmiştir. Çalışanlarla direkt ilgili olan kriterlere görüş belirten bireylerin, diğer kriterlere göre daha titiz ve daha dikkatli değerlendirme yaptıkları saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Toplam Kalite Yönetimi (TKY), EFQM Mükemmellik Modeli, 3 Yıldızlı Oteller, Oteller, Hizmet Kalitesi
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT This research was planned and performed in order to determine presence level of three star hotels personnels for Total Quality Management (TQM). The sample group in this research was composed of 288 personnels from three star hotels in Ankara. The data of this study were collected with the help of the questionnaire which was prepared by researcher. The questionnaire was composed two parts. In first part there were eleven (11) questions about general profile of the sample group. In second part there were fifty nine (59) statement about nine (9) criterion of EFQM Excellence Model. Independent Samples t-Test and One- Way ANOVA analysis was made with SPSS 11.5. As a result personnel were not be familiar with TQM terminology; age, education level and management style of the hotels was the most important factors which was impacted personnel's viewpoints about TQM. Generally at 21-30 ages personnel's viewpoints were different from the others's. Most of personnel who defined their opinions about fiftynine criteria were towards“completely join”. Most of personnel who defined their opinions, were more carefull and more attentive about criteria which directly connected with them.