Romanya Türk toplulukları örneğinde iki dillilik
  1. Tez No: 159322
  2. Yazar: NERİMAN MOLALİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇETİN PEKACAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İki dillilik, İki kültürlülük, Romanya'da etnik topluluklar, Romanya Türkleri, Romanya'da Türkçe eğitimi, Bilingualism, Biculturalism, Ethnic Communities from Romania, Turkish Community, Turkish Education in Romania
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 396
Özet
İki dilliliğin kabul edilen özelliklerinden biri çok yönlü bir dil olayı olmasıdır. Hem sosyal hem de bireysel olarak incelenmesine rağmen iki dilliliğin açık, belirgin noktalara dayanmadığını ve dolayısıyla çeşitli a- çıklama, yorum ve tanımlamalara açık olduğu genel olarak kabul edilmektedir. Tezimizin konusu Romanya'daki Türklerin iki dilliliğidir. Giriş bölümünde çalışmanın ana hatları konusunda bilgi verilmiştir. İki Dillilik Kavramına Genel bir Bakış bölümünde hem bireysel hem de toplumsal açıdan iki dilliliğin bazı esas konularına yer verilmiştir. Romanya'daki Etnik Topluluklar bölümünde Romanya'daki iki dilli azınlık toplulukları genel olarak tanıtılmaya çalışılmıştır. Bu topluluklarla ilgili ek bilgiler, tablo şeklinde, tezin Ekler bölümünde yer almaktadır. Anket uygulamasına dayanan Romanya Türklerinde İki Dillilik bölümünde Romanya Türk topluluklarında eğiticilerin ve eğitim alanların ne derecede iki dilli olup olmadığı, bu oluşumda eğitimin etkisinin olup olmadığı, eksikliklerin tespit edilmesi hâlinde bunların giderilmesi için başvurulabilecek yol ve yöntemlerle ilgili öneriler üzerinde durulmuştur. Doğrudan iki dillilik konusuyla ilgili terimler ve temel çalışmaları olan araştırmacıların isimleri ve iki dillilikle ilgili terimler tez metninin sonunda Dizin hâlinde verilmiştir. Çalışmanın sonuna, Romanya'daki etnik topluluklar ve Romanya Türkleri ile ilgili tablo, harita ve fotoğraflar eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the peculiarities of the bilingualism phenomenon is its attribute of being inter-disciplinary. In the social or individual research, it is a general accept that the bilingualism is not rely on open and stable points of view and for that reason it is open to different explanations, commentaries or definitions. The theme of this thesis is Bilingualism in the case study of Romanian Turkish Community. In the Introduction, information is given about the basic points of the thesis. In the section A, the general overview of bilingualism is presented in a social and individual context and also some of the main topics of the bilingualism are outlined. In the following section The Ethnic Communities from Romania are presented, in generally lines, the ethnic minorities from Romania. Summary informations about these communities are given at the end of the study. In Bilingualism on the Romanian Turkish Community section, which is based on a questionnaire - based method, is observed the extent to which the educators and the educational context are bilingual, if this situation has or not effect of the education and in the case when deficiencies were established, ways and methods to fix these deficiencies were suggested. A list of terms and of the researchers who have studies directly relating with the bilingualism phenomenon are given in the Index. In the end of the study tables, map and photos are presented, giving additional information on the ethnic communities and especially the Turkish community from Romania.