Alî ve Dîvânı (14.-15. yy.)
- Tez No: 159328
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Alî, Divan, Derdnâme, Şiir, Transkripsiyonlu Metin, Alî, Divan, Derdnâme, Poem, Transcribed Text
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 378
Özet
Ill ÖZET Yaklaşık yedi yüzyıl süren Divan Edebiyatı döneminde sayısız eser verilmiştir. Bu eserler geçmişimize ait vesikalardır. Geçmişimize ait bilgilerin bulunduğu en önemli kaynaklardır. Alî, Divan Edebiyatı'nın ilk dönem şairlerindendir.“Divan”sahibidir. Bundan başka“Derdnâme”isimli mesnevisi vardır.“Alî Divanı”nın kütüphanelerimizde ulaşabildiğimiz bir nüshası vardır. Ankara Milli Kütüphane' de olan bu nüsha metnin oluşturulmasında kullanılmıştır. Şiirler transkribe edilerek sıralanmıştır. Eserde 3 kaside, 207 gazel, 3 murabba, 19 tuyug, 1 müfret olmak üzere 233 manzume vardır. Ali'nin hayatı ve edebî kişiliği incelendikten sonra“Transkripsiyonlu Metin”verilmiştir. İkinci bölümde divanın şekil ve muhteva özellikleri geniş çaplı incelenmiştir. Alî, ilim ehlindendir, müderrislik yapmıştır. Alî'nin şiirlerinde Eski Anadolu Türkçesi'ne ait sadelik ve Türkçe kelime bolluğu vardır. Alî'nin Türkçe'yi kullanmadaki ustalığı dikkat çekicidir. O, Divan Edebiyatı'nın mazmunlarını yeri geldikçe kullanmakta, lafız oyunları da yapmaktadır. Alî, deyimlerden ve kısmen de atasözlerinden yararlanmıştır. Bu onun diline zenginlik katmıştır. İlk dönemde şiirlerde cinasın kullanılma özelliği Alî'de de vardır. O da cinastan faydalanmıştır. Alî, başarılı bir şairimiz olup, kültür tarihimiz içerisinde gözardı edilemeyecek bir şahsiyet olarak yerini almıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT There are a number of studies produced during Divan literature. These studies are the records which belong to our past. These are the most important sources of information for our past. Alî is one of the first period poets in Divan literature. He has a“Divan”. In addition to this piece, he has a mesnevi called“Derdname”. There exists a copy of“Alî Divani”that could be reached through libraries. The copy in Ankara National Library was used to create this thesis. Poems are put into order after they are transcribed to modern Turkish. There are 233 poems in the book consisting of 3 eulogies, 207 lyrics, 3 quatrains, 19 tuyugs and 1 uniqueness. After Ali' s life and his literary characteristics are examined,“Transcribed Text”is presented. In the second part, structure and content of his divan are thoroughly studied. Ali was a knowledgeable person and worked as a professor in madrasahs. We can observe simplicity of Old Anatolian Turkish and abundance of Turkish words in his poems. It is especially noteworthy his mastery in using Turkish. He also applies witticism of Divan literature and plays with the words in his- poems. AH benefits from idioms and proverbs when they are necessary. This adds richness into his expressions. The usage of puns is also adopted by Ali. He also uses puns in his poems. Ali, a successful poet, has a special place in our cultural history.