Ali Çelebi Divânı (inceleme-metin)
The Divan of Alî Çelebi : (study-text)
  1. Tez No: 287890
  2. Yazar: HAMZA ÖZAYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELAMİ TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klâsik Türk Edebiyatı, Ali Çelebi, Divan, 14-15. Yy, Derd-nâme, Classic Turkish Literature, Ali Çelebi, Divan, 14th and 15th Century, Dertname
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 291
Özet
Ali Çelebi 14. yüzyılın sonlarında 15. yüzyılın başlarında yaşamış bir divan şâiridir. Doğum ve ölüm tarihleri bilinmeyen şâirin İmranlı olduğu tahmin edilmektedir. Medrese tahsili görmüş ve müderrislik yapmış âlim bir şâirdir.Tez hazırlanırken Ankara Milli Kütüphane Yazmalar Koleksiyonunda 06 Mil Yz FB 222 numarada kayıtlı olan eserin tek nüshasından yaralanılmıştır. Divanda 3 kaside, 207 gazel, 1 murabba, 2 müstezat, 1 tuyuğ vardır.Divandaki şiirler alfabetik sıraya göre yeniden sıralanarak klâsik divan tertibine göre tekrar düzenlenmiştir. Çalışmamızda şâirin hayatı, edebî kişiliği ve eserleri hakkında bilgiler verildikten sonra divan, şekil yönünden incelenmiş ve divanın transkripsiyonlu metni verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ali Çelebi is a poet of Divan who lived at the end of 14th and at the beginning of 15th century. It is estimated that the poet whose date of birth and death is not known is from İmran. He is a genius poet who had the education of Moslem theological school and worked as a lecturer.While the thesis is prepared, only one copy of the work, which is registered with the number of 06 Mil Yz FB 222 in Ankara National Library, has been used. There are 3 samples of kaside, 207 gazel, 1 murabba, 2 müstezat, 1 tuyuğ, and 1 müfret in Collected Poems.The poems in Divan have been reorganized by being arranged according to the alphabetical order. In our research, after the information about the life of the poet, literary characteristics and his works have been given, Collected Poems are analyzed in shape and the transcribed text of the Collected Poems is given.