Satış elemanlarının beslenme bilgi düzeylerinin, beslenme alışkanlıklarının ve çalışma koşullarının değerlendirilmesi
The determination of the nutrituon knowledge level, nutrition habits and working conditions of salesmen
- Tez No: 159349
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Satış Elemanı, Beslenme, Beslenme Alışkanlıkları, Beslenme Bilgisi, Fiziksel Aktivite, Salesmen, Food, Nutrition Habits, Nutrition Knowledge, Physical Activity
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
ÖZET Bu araştırma Ankara İli Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde yer alan çeşitli satış merkezlerindeki satıcılık mesleğine mensup elemanların beslenme bilgi düzeylerinin, beslenme alışkanlıklarının ve çalışma koşullarının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırma rast gele örnekleme yöntemi ile seçilen 166 kadın ve 164 erkek olmak üzere toplam 330 satış elemanı üzerinde yürütülmüştür Araştırma kapsamına alman satış elemanlarının beden kitle indeksleri (BKI)'nin %44.8'i normaldir. Satış elemanlarının %80,6 'sı haftada 6 gün, günde ortalama 10 saat çalışmaktadır. Satış elemanlarının, genel ortalamalar açısından beslenme bilgisi ile ilgili 39 sorunun *T= 24.58'ini doğru olarak cevaplandırarak % 63' lük basan oram ile beslenme bilgi düzeyleri kısmen yeterlidir. Satış elemanları genellikle günde 2 ya da 3 öğün yemek yemektedirler. En çok atlanan öğün sabah kahvaltısı, öğün atlama ise vakit bulamama ve cam istememe gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Öğle yemeklerini satış elemanları genellikle çalıştığı yerde, yemek için ayrılan özel bir mekanda yemektedirler. Satış elemanları arasında sigara, çay, kahve, meşrubat kullanım oram yüksektir. Satış elemanları işlerini daha çok ayakta yürüttüklerinden fiziksel rahatsızlıklar ve yorgunluk hissetmektedir. Satış elemanlarının günlük harcadıkları enerji miktarı 2600 Kkal'dir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT This research was carried out to determine the nutrition knowledge level, nutrition habits and working conditions of salesmen in various shops in the border of Ankara municipality. This research has been carried out on totally 330 salesmen, including 166 female and 164 male salesmen selected randomized sampling method. 44.8 % of Body mass index (BKI) of the salesmen including of this research is normal. 80.6 % of the salesmen have worked during 6 days in a week for averagely 10 hours per day. Based on general average values, the nutrition knowledge level of the salesmen is partially sufficient by correct answering of x = 24.58 of 39 question related with nutrition knowledge, with a successful rate of 63 %. Salesmen usually have had meal 2 or 3 times per day. Mostly skipped meal is breakfast The skipping of the meal is resulted from some reasons such as limited time and not to longing for meal. The salesmen generally have lunch in the refectory at the work or in a special place for eating. The range of smoking and drinking of fruit juice, tea and coffee is high among the salesmen. The salesmen feel physical disturbances and tiredness since they mostly work on foot. The energy amount used daily of the salesmen is 2600 Kkal.