Beden eğitimi öğretmenlerinin kullandıkları öğretim yöntemleri
The teaching methods that physical education teachers use
- Tez No: 159394
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LATİF AYDOS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Physical Education, Teaching in Physical Education, Teaching Methods
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZET Bu araştırma ile, ilköğretim okullarında çalışan beden eğitimi öğretmenlerinin kullandıkları öğretim yöntemleri ve bu yöntemlerin uygulanmasında karşılaşılan sorunların neler olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma, uzman görüşleri ve eleştirileri ile hazırlanan öğretmen anket formunun, beden eğitimi öğretmenlerine birebir görüşme yolu ile uygulanmasıyla gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı ile elde edilen veriler amaçlara uygun olarak, frekans (f ), yüzde (%), aritmetik ortalama (X ), standart değişme (SD), ki kare (X2), Mann Witney U Testi kullanılarak analiz edilmiştir. Veriler, Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada öğretmenlerin derslerinde en fazla gösteri, anlatım ve alıştırma yöntemlerini kullandıkları, buna karşın en az ödev, değerlendirme ve medya yardımlı öğretim yöntemlerini tercih ettikleri, bununla birlikte, öğretmenlerin 'gösteri', 'alıştırma' ve 'anlatım' yöntemlerinde en etkili sonuçlara vardıkları; problem çözme, değerlendirme ve medya yardımlı öğretim yöntemlerinde ise etkisiz oldukları, öğrenciler tarafından en çok tercih edilen öğretim yöntemlerinin ise gösteri, alıştırma ve eşli çalışma yöntemlerinin olduğu en az tercih edilen yöntemin ise değerlendirme yöntemi olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin çalıştığı şehirlere göre beden eğitimi derslerinde en fazla kullandıkları öğretim yöntemlerinin kıyaslamasında Aksaray ilindeki beden eğitimi öğretmenleri gösteri yöntemini daha fazla tercih ederken, Kırşehir'de çalışan öğretmenlerin, problem çözme ve bağımsız çalışma yöntemlerini tercih ettikleri görülmektedir.II Cinsiyete göre yapılan karşılaştırmalarda; bayan öğretmenlerin, erkek meslektaşlarına kıyasla 'görevlendirme yöntemini' daha fazla tercih ettikleri ve araç- gereç kullanım düzeyinin de erkeklere oranla daha yüksek olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin mesleki kıdemleri açısından sonuçlara bakıldığında mesleki kıdemi yüksek olan öğretmenler anlatım ve gösteri yöntemini daha fazla tercih ederken; mesleki kıdemi düşük olan öğretmenlerin eşli çalışma yöntemini daha fazla tercih etmekte oldukları tespit edilmiştir. Mesleki kıdemi düşük olan öğretmenlerin kıdemi yüksek meslektaşlarına göre daha fazla araç gereç tercihinde bulundukları görülmüştür. Bilim Kodu: Anahtar Kelimler: Beden Eğitimi, Beden Eğitiminde Öğretim, Öğretim Yöntemleri. Sayfa Adedi: 136 Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Latif Aydos
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT By this research, it is tried to be determined the teaching methods that are used by primary school physical educator and what the problems come out in terms of performing all these. The research has been constructed with the questionnaire that is prepared with the experts' opinions and criticisms and by applying it each one of the physical education teachers. Data which were obtained by means of a data capture vehicle allowing to the purpose, have been analyzed by using frequency (f), percent (%), arithmetical average (X), standard variation (SD), key square (X2) and Mann Witney U Test. Data were analyzed by using the packet program of Statistical Packet Program for the Social Sciences (SPSS). As a result of this research, on one hand, teachers in their classes have hold in impeccable teaching methods as demonstration method, presentation method and practicing most; on the other hand, they have preferred task-based method, evaluation method and media assisted teaching method the last amount. Moreover, although the teachers have come to the most effective conclusion in demonstration method, practice method and presentation method; they are ineffective on problem- solving method, evaluation method and media assisted teaching method. From the part of the students, while demonstration method, practice methods and pair-works are the most preferred methods, evaluation method is the least preferred method. In considering the cities that the teachers live in, the physical education teachers in Aksaray densely prefer demonstration methods, while the physical education teachers in Kırşehir prefer problem solving and self-individual study methods.IV In considering the classification between the sexuality, female teachers both prefer task-based method much more than the male teachers and the rate of using materials are higher accordance with the male physical education teacher. Suffice it to say that in the result of personal seniority of the teachers, while the teachers who have higher seniority term prefer presentation teaching methods and demonstration method most, however, the rest who have lower seniority term choose pair-work technique. Furthermore, the educators lower professional seniority adopts more different materials than their colleagues with have higher seniority term. Science Code: