İlköğretim okulu yöneticilerinin liderlik stilleri ile kullandıkları çatışma çözüm stratejileri arasındaki ilişki
The relationship between the leadership styles of primary school principals and conflict resolution strategies that they use
  1. Tez No: 159393
  2. Yazar: SONER DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECATİ CEMALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Leadership Styles, Conflict Resolution Strategies
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetçiliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 292
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı, ilköğretim okulu yöneticilerinin liderlik stillerini ve kullandıkları çatışma çözüm stratejilerini ilişkin davranışları ne düzeyde gerçekleştirdiklerini ve bu iki boyut arasındaki ilişkileri, öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin görüşlerine dayanarak açıklığa kavuşturmaktır. İlköğretim okulu yöneticilerinin liderlik stilleri ve kullandıkları çatışma çözüm stratejileri, araştırmanın bağımlı değişkenleridir. Görüşlerine başvurulan öğretmen ve okul yöneticilerinin cinsiyetleri, kıdemleri ve yaşları araştırmanın bağımsız değişkenlerini oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan veri toplama aracı üç bölümden oluşmaktadır; birinci bölümde, araştırmaya katılan bireylere ilişkin kişisel bilgiler; ikinci bölümde araştırmacı Nevin Bayrak tarafından geliştirilen“Liderlik Anketi”; üçüncü bölümde araştırmacı Yıldırım Demirci tarafından geliştirilen“Çatışma Çözüm Stratejileri Anketi”kullanılmıştır. Kişisel Bilgiler Bölümü 3,“Liderlik Anketi”34 ve“Çatışma Çözüm Stratejileri Anketi”21 ifadeden oluşmuştur. Araştırma için kullanılan anket, Ankara ili merkez ilçeleri arasından örnekler olarak alınan Sincan, Etimesgut ve Ayaş ilçelerinde 56 okulda uygulanmıştır. Bu okullarda 318 öğretmene ve 204 yöneticiye uygulanan anketler değerlendirmeye alınmıştır. Araştırmanın alt problemleri çözümlenirken, t-testi, Tek Faktörlü Anova (varyans analizi) ve Pearson Korelasyon Katsayısı uygulanmış; frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular şunlardır: 1. Öğretmen ve yöneticilerin, yöneticilerin liderlik stillerine ilişkin görüşlerinde anlamlı ilişkiler olduğu görülmüştür. Bu farklılıklar incelendiğinde; okul yöneticilerinin, okulda gösterdikleri“öğretimsel liderlik”davranışları ile öğretmenlere sağlıklı mesajlar iletemedikleri ve bunun sonucu olarak, taraflar iiarasında iletişim kopukluğunun var olduğu, okul yöneticileri ve öğretmenlerin etik kurallara farklı bakış açılarıyla yaklaştıkları, okul yöneticileri tarafından ortaya konulan vizyonun öğretmenler tarafından tam olarak anlaşılmadığı yada desteklenmediği, okul yöneticileri tarafından okullarda yapılan yenilik ve değişimlerin öğretmenler tarafından yeterli görülmediği saptanmıştır. 2. Öğretmen ve yöneticilerin, yöneticilerin kullandıkları çatışma çözüm stratejilerine ilişkin görüşlerinde anlamlı ilişkiler olduğu görülmüştür. Bu farklılıklar incelendiğinde; çatışma kavramının olumsuz çağrışımlar yapması, çatışmanın faydalarının bilinmemesi ve çatışma yönetimi konusunda yeterliliği sahip olunmaması nedeniyle okul yöneticilerinin, kurumlarında meydana gelen çatışmalara etkin bir şekilde müdahale edemedikleri saptanmıştır. 3. Okul yöneticilerinin kıdemlerine göre liderlik stillerine ilişkin görüşleri arasında anlamlı ilişki varken, okul yöneticilerinin cinsiyetlerine ve yaşlarına göre liderlik stillerine ilişkin görüşleri arasında anlamlı ilişkiler olmadığı görülmüştür. 4. Okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin, okul yöneticilerinin kullandıkları çatışma çözüm stratejileri ilişkin görüşleri arasında cinsiyetlerine, kıdemlerine ve yaşlarına göre, anlamlı ilişkiler vardır. 5. Okul yöneticilerinin liderlik stillerine ilişkin öğretmen görüşlerinde, öğretmenlerin cinsiyetlerine, yaşlarına ve kıdemlerine göre anlamlı ilişkiler vardır. 6. Okul yöneticilerinin liderlik stilleri ile kullandıkları çatışma çözüm stratejileri arasında anlamlı ilişkiler vardır. Anahtar Kelime: Liderlik Stilleri, Çatışmanın Çözüm Stratejileri ııı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to explain the leadership styles of the primary school principals, in what degrees they achieve to use the conflict resolution strategies, and the relationships between these two dimensions by depending on the thoughts of school principals and the teachers. The styles of primary school principals and the conflict resolution strategies that they use are the dependent variables of the study. Sex, age and the promotions of of the principals are the independent variables. Three tools are used to gather the data; in the first section, the personal details of the individuals took part in the research are focused on, in the second section,“The Leadership Questionaire”developed by Nevin bayrak, in the third section,“The conflict resolution Strategies Questionaire”introduced by Yıldırım Demirci has been used. Personal details part has 3,“The Leadership Questionaire”has 34 and“The Conflict Resolution Strategies Questionaire”has 21 statements. The qujestionairre used in this research has been applied in the towns that are taken as sample between the central towns of Ankara are Sincan, Etimesgut and Ayaş. It is applied in 56 schools and to 318 teachers and 204 principals. On analyzing the sub-problems of the research, t-test, One-Way Anova ( variance analysis) and Pearson Correlation Coefficient has been applied; frequency, percentage, arithmetic average, standart deviation values have been considered. The findings of the research have been summarized below: 1. It is found that the thoughts of teachers and principals about the principals' thoughts of leadership styles have meaningful relationships. When investigating the differences; it is found that there are problems in the communication between the principals and the teachers as a consequence of that by performing“educational leadership”behaviours, principals could not send healthy messages to the teachers; ivteachers and principals have different approaches to ethical problems; teachers do not properly understand or support the visions put forward by the school principal; teachers have the thought that the innovations and the changes performed by principals are not sufficient. 2. The thoughts of teachers and principals about the principals' strategies of conflict resolution have meaningful relationships. On investigating the differences; it can be stated that owing to the fact that the concept of“conflict”has negative connatations, the benefits of conflict is not known and there is not enough proficiency about the concept of conflict, school principals could not act efficiently when they encounter with a conflict. 3. There are meaningful relationships in principals' thoughts of leadership styles depending on their promotions. However, there are not me aningful relationships between the thoughts of principals on leadership styles depending on their age and sex. 4. Between the thoughts of principals and teachers about the conflict resolution strategies of principals depending on sex, age and promotions, it is seen that meaningful relationships are found. 5. hi the thoughts of principals through their leadership styles about teachers, it is found that according to teachers' sex, age and promotion, thee are meaningful relationships. 6. It is found that there are meaningful relationships between the principals 'leadership styles and their conflict resolution strategies.