Fizik eğitiminde laboratuvar destekli öğretim ile bilgisayar destekli öğretimin öğrenci başarısına etkisinin karşılaştırılması
The comparison for effect of computer and laboratory assisted physics instruction on high school students' achievement
  1. Tez No: 159395
  2. Yazar: BEKİR BAYRAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEBNEM KANDİL İNGEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fizik Öğretimi, Bilgisayar Destekli Öğretim, Laboratuvar Destekli Öğretim, Simulasyon Programlan, Elektrik Devreleri, Physics Teaching, Computer Assisted Instruction, Laboratory Assisted Instruction, Simulation Programs, Electric Circuits
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu araştırmada,“Öğrencilerin akademik başarısında, bilgisayar destekli fizik öğretimi, laboratuvar destekli fizik öğretimi kadar etkili midir?”sorusuna cevap aranmıştır. Araştırma için 9. sınıfta gösterilen elektrik devreleri konusu seçilmiştir. Bu çalışmada, simulasyon programı içeren bilgisayar destekli öğretim metodu kullanılmıştır. Deneysel nitelikli bu araştırma için deney ve kontrol gruplu öntest-sontest deney deseni uygulanmıştır. Araştırma lise 1. sınıf öğrencilerinden rasgele oluşturulan, deney ve kontrol gruplarıyla yapılmıştır. Gruplar, öğrencilerin akademik basanları, ayrıca bilgisayar ve laboratuvara karşı ilgileri denk olacak şekilde oluşturulmuştur. Araştırma verileri;“Öğrencilerin Bilgisayar Laboratuvanna Olan İlgilerini Tespit Etme Anketi”,“Öğrencilerin Fizik Laboratuvanna Olan İlgilerini Tespit Etme Anketi”ve“Fizik Dersi Basan Testi”ile toplanmıştır. Verilerinin analizinde Aritmetik Ortalama, Standart Sapma, ve T Testi kullanılmıştır. Çalışma sonunda; laboratuvar destekli öğretimin öğrenci başansma etkisi ile bilgisayar (simulasyon) destekli öğretimin öğrenci başansına etkisi arasında anlamlı bir fark görülmemiştir. Buna göre araştırma sonucu olarak, öğrencilerin akademik başansında bilgisayar (simulasyon) destekli fizik öğretiminin laboratuvar destekli fizik öğretimi kadar etkili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this research, we have looked for an answer to the question“Is there effect of computer assisted physics instruction as laboratory assisted physics instruction on academical success of the students at the high school ?”For the research we have chosen the subject of eletrical circuits taught on ninth class. In this study, has used computer assisted instruction methods including simulated programme. In the experimental researched the pattern of experiment in which pre-test and final test were applied to control group and experiment group. The research has been practised with the experiment and control group which was chosen randomly in freshmen students of high school. The groups were chosen being equality with academical success of the students and besides the attitudes toward computer and laboratory. The data of research were collected with“The Questionnaire of Finding Attitudes Towards to Computer Laboratory of the Students”,“ The Questionnaire of Finding Attitudes Towards to Physics Laboratory of the Students”and“Accomplishment Test of Physics”. Arithmetic mean, Standard deviation, and T-test were used to interpret the data. At the and of the the study; It hasn't been found meaningful difference between the effect on the students success of of the laboratory assisted instruction and the effect on the students success of computer (simulated) assisted instruction. According to this at the and of the research, we have said that on the academical success of students, computer (simulated) assisted physics instruction is effective as laboratory assisted physics instruction.