Kastamonu il merkezinde yaşayan 0-2 yaşları arasında çocuğa sahip anne-babaların çocukları için oyuncak satın alma durumları ve tercihlerinin incelenmesi
Investigation of the parent's selection and the state of buying toys for their children aged 0-2 who live in center Kastamonu
- Tez No: 159524
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESLİHAN AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Toy, Infants and Toddlers, Development Number of
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
ÖZET Bu çalışma Kastamonu İl Merkezinde yaşayan ve 0-2 yaşları arasında çocuğa sahip olan anne-babaların çocukları için oyuncak satın alma durumlarının ve tercihlerin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda anne-babalara uygulanacak anket geliştirilmiştir. Anket Kastamonu İl Merkezinde yaşayan ve 0-2 yaşlan arasında çocuğa sahip olan 202 anne ve 202 babaya ayrı ayrı uygulanmıştır. Uygulamalardan elde edilen verilerin analizi sonucunda, anne ve babaların 0-2 yaşlarındaki çocuklarına oyuncak satın alma durumları ve tercihleri arasındaki kıstaslar ve farklılıkların oranı tespit edilmiştir. Anne ve babaların cinsiyete göre sınıflandırma yapmadan çocuklarına oyuncak satın aldıkları, oyuncakların daha çoğunlukla oyuncakçı ve marketlerden alındığı, oyuncak alırken karşılaşılan en büyük zorluğun çeşit azlığı olduğu araştırmada elde edilen bulgular arasındadır. Ayrıca, anne ve babaların büyük çoğunluğunun çocuklarına tabanca, tüfek gibi silah oyuncakları satın almadığı, ebeveynlerin oyuncak alımlarımda reklamların etkisinin çok az olduğu, ailelerin toplam geliri çoğaldıkça bir seferde bir oyuncağa ayırabilecekleri para miktarının artış gösterdiği, ebeveynlerin büyük çoğunluğunun oyuncak seçerken satış elemanlarının fikirlerine başvurduklarını ve ailelerin oyuncak seçimi konusundaki deneyimlerini birbirlerine aktardıkları araştırmanın önemli bulgularındandır. Anahtar Kelimeler : Oyuncak, Bebek, Gelişim, Sayfa Sayısı: 218 Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. Neslihan AVCI
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT In this study, the aim was to investigate the parents' selection and the state of buying toys for their children aged 0-2 who live in center Kastamonu. For this aim an guestioneire form was developed to be applied to the parents. This form was applied to 202 mothers and 202 fathers who had children aged 0-2 and who lived in center Kastamonu. As a result of the data analysis of the application, the rate in the difference and criterias of the toy selection and the state of buying toys have been identified. Within the findings of the study, the parents buy toys without grading according to the sexes, the toys are mostly bought in markets and toy shops, and the most difficulty faced is the small amount of the variety. Also, most parents don't buy toys like guns and riffles, the effect of the advertisements in buying toys is very low, when the income of the parents increase the amount they pay for toys increase as well, most parents consult to the sales staff about the selection of the toys and the parents tell eachother their experiences are some of the important results of the study.