Kanserli birey ve ailelerinin sosyal destek algılarının değerlendirilmesi
The evaluationof social support perceptions of cancer patients and their families
- Tez No: 159920
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİYE MAVİLİ AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Kanser, Kanserli Birey, Kanserli Birey Ailesi, Sosyal Destek Algısı, Sosyal Hizmet Uzmanı, Cancer, Cancer Patients, Cancer Patient's Family, Social Support Perception, Social Worker
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışma kanserli birey ve ailelerinin sosyal destek algılarını etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma verileri Kasım 2004- Ocak 2005 tarihleri arasında toplanmıştır. Çalışmanın örneklemini Ankara'daki resmi ve Üniversite hastanelerinde tedavi gören 150 hasta ve 150 hasta ailesi oluşturmuştur. Kanserli hastaların ve ailelerinin sahip oldukları özellikleri açısından sosyal destek algılarının farklı olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Hastalara araştırmacı tarafından hazırlanan görüşme formu ve Kanser hastalan Sosyal Destek Ölçeği uygulanarak araştırma verileri elde edilmiştir. Hasta ailelerine de araştırmacı tarafindan hazırlanan görüşme formu ve Kanserli Hasta Aileleri Sosyal Destek Ölçeği (KHASDÖ) uygulanmıştır. Bu çalışmada kanserli bireylerle ailelerinin sosyal destek algılan arasında güçlü bir ilişki olduğu, hastalarla ailelerinin karşılıklı olarak bilgisel sosyal destek algılarında farklılık olduğu; eğitim, medeni durum, gelir düzeyi ve aile üyesiyle yakınlık derecesinin hastanın sosyal destek algılamasında etkili olduğu; hastalarla ailelerin tanıyı ilk öğrendiklerinde benzer duygusal tepkiler verdiği; sosyal hizmet uzmanından duygusal ve bilgisel destek sağlandığı; sosyal hizmet mesleğinin ve meslek elemanının tanınmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, we try to find out social support perceptions of both cancer patients and their families. A total of 150 patients and their families were evaluated between November 2004 and January 2005 in the various governmental and university hospitals in Ankara, Turkey. The differences of social support perception associated with characteristics of patients and their families were studied. The data obtained from interviewer form and cancer patients' social support scale were used in this study. For the patient's family, both interviewer form and cancer patients' family social support scale were used. In this study, a powerful relationship of the social support perception and the mutual difference in the informational social support perception has been noted between the patients and their family. Educational sutatus, marital status, average income and the degree of relationship of the family member were found to be significant determinants on social support perception. Both patients and families have exhibited similar emotional reactions when they first learned the diagnosis of cancer. The emotional and informational support has been furnised by the social workers although the profession of social work and workers is not widely recognized by the patients and families in our trial.