Ergenlerin öznel iyi oluş düzeyleri
Subjective well-being of adolescents
  1. Tez No: 159930
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FİLİZ BİLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ergen, Öznel iyi oluş, Öznel İyi Oluş Ölçeği, Adolescent, Subjective well-being, Subjective Well-Being Scale
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmada ergenlerin öznel iyi oluş düzeylerinin, cinsiyet, sınıf düzeyi, algılanan akademik başarı, algılanan ekonomik durum, anne ve babanın öğrenim durumu değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Araştırmanın evreni 2003-2004 eğ itim-öğretim yılında Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde bulunan 17 okula devam eden 23513 öğrenciden oluşmaktadır. Ömeklem ise 2003-2004 eğ itim-öğretim yılında bahar döneminde Yenimahalle ilçesinden random yoluyla belirlenen Mimar Sinan Lisesi, 75. Yıl Lisesi ve Prof.Dr.Şevket Hatipoğlu Lisesi'ne devam eden 393 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada öğrencilerin öznel iyi oluş düzeyleri, Tuzgöl (2004) tarafından üniversite öğrencileri üzerinde geliştirilen Öznel iyi Oluş Ölçeği'nin, araştırmacı tarafından geliştirilen lise formu ile belirlenmiştir. Ölçeğin lise öğrencileri üzerinde geçerlik ve güvenilirlik çalışmaları yapılmıştır. Güvenilirlik çalışmaları sonucunda ölçeğin Cronbach alfa güvenilirlik katsayısı.91; test tekrar test uygulaması sonucu hesaplanan Pearson momentler çarpım korelasyon katsayısı.82 olarak bulunmuştur. Ölçeğin ölçüt geçerliğine Oskay (1988) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Reynolds Ergen Depresyon Ölçeği ile bakılmıştır. Öğrencilerin her iki ölçekten aldığı puanlar arasındaki korelasyon Spearman'ın rho katsayısı ile hesaplanmış ve puanlar arasında -.60 değerinde olumsuz ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Yapılan faktör analizi sonucu faktör yükü.30'un altında olan 9 madde (1,5,17,20,24,25,30,45,46) ölçekten çıkarılmıştır. Bağımsız değişkenlerle ilgili bilgi almak için araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu kullanılmıştır.Verilerin analizinde varyansların homojenliği kontrol edildikten sonra t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Varyans analizi sonucunda elde edilen F değerinin anlamlı bulunduğu durumlarda farkın kaynağını saptayabilmek için Tukey HSD testi uygulanmıştır. Bulguların değerlendirilmesinde anlamlılık düzeyi.05 olarak alınmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular şöyle özetlenebilir: Ergenlerin öznel iyi oluş düzeyleri cinsiyet, sınıf düzeyi, anne ve babanın öğrenim durumuna bağlı olarak anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Ergenlerin öznel iyi oluş düzeyleri algılanan akademik başarı ve algılanan ekonomik duruma bağlı olarak anlamlı bir farklılık göstermektedir. Araştırmada elde edilen bulguların tartışma ve yorumu yapılmış ve bulgulara dayalı olarak önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, differences in the subjective well-being of adolescents as a function of gender, class level, perceived academic success, perceived economic levels and parents' education were examined. The population of the study consisted 23513 students who attend to the 17 schools which are in the district of Yenimahalle in Ankara in the term of 2003- 2004. The sample of the study consisted 393 students that attend to Mimar Sinan High School, 75.Year High School and Prof. Dr.Şevket Hatipoğlu High School which are in the district of Yenimahalle. In this study the subjective wellbeing of adolescents were determined by the Subjective Well-Being Scale which was developed by Tuzgöl (2004). Tuzgöl developed this scale on university students so the studies on adolescents were carried on by the researcher. Cronbach Alpha Reliability Coefficient of the scale is.91, Pearson Product Moment Correlation Coefficient which is calculated as a result of test re-test application is.82. To asses the criterian validity of the scale,“Reynolds Adolescence Depression Scale”which is adapted in Turkish by Oskay (1 988) was administered. The correlation of the two scales' points of the students were calculated and as a result the scale's Spearman's rho coefficient is -.60. After factor analysing 9 items (1,5,17,20,24,25,30,45,46) were taken out from the scale.To obtain information about the independent variables, a personal information form which is developed by the researcher was utilized. In the analysis of the database after the homogenity of the variances were checked, t test and one way ANOVA were used. The source of the differences were tested with employing Tukey HSD test for the groups with homogenous variances. The findings were evaluated at.05 significance level. The findings of the study can be summurized as follows: The Subjective wellbeing of adolescents don't differ significiantly depending on gender, class level and parents' education. The Subjective wellbeing of adolescents differ significiantly depending on perceived academic success and perceived economic level. In the respect of the results obtained from the evaluation of the findings comments were made and suggestions were proposed.