Fantezi türü rol yapma oyunlarında karakter tasarımı ve bir uygulama çalışması
Character design in fantasy role playing games and an application study
- Tez No: 159946
- Danışmanlar: ÖĞR.GÖR. FİLİZ ŞENLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: FRP, Fantezi, Rol, Rol Yapımı, Rol Yapma, Oyun, Bilgisayar, Bilgisayar Oyunu, Karakter, Tasarım, MMORPG, MUD, LARP, RPG, Fantasy, Role, Role Making, Role Playing, Game, Computer Game, Character, Design, FRP, Fantezi, Rol, Rol Yapımı, Rol Yapma, Oyun, Bilgisayar, Bilgisayar Oyunu, Karakter, Tasarım, MMORPG, MUD, LARP, RPG, Fantasy, Role, Role Making, Role Playing, Game, Computer Game, Character, Design
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
IV ÖZET Derviş, Umut. Fantezi Türü Rol Yapma Oyunlarında Karakter Tasarımı ve Bir Uygulama Çalışması. Yüksek Lisans Sanat Eseri Raporu Çalışması, Ankara, 2005. Bilgisayar oyunları, günümüzdeki en büyük ticari sektörlerden birini oluşturmaktadır. İstatistiklerin de gösterdiği üzere, bu sektör dünya çapında olan ekonomik krizlerden en az etkilenen sektörlerden biridir ve gün geçtikçe bir çok büyük firmanın da katılımıyla giderek artan büyük rekabetlere sahne olmaktadır. Bu rekabet, oyunlara teknoloji yansı olarak yansımış ve oyunları görsel ve duysal anlamda mükemmel bir hale getirmiştir. Yeni çıkan çoğu oyunda kullanımları ileri düzeyde olan, gerçekçi gözüken grafikler, artık şaşırtıcı olma özelliğini yitirmiştir. Bundan dolayı, oyun oynayan insanların bu medyadan olan beklentisi de giderek yükselmiştir ve yenilik arayışı artmıştır. Teknoloji yansına kapılıp giderek birbirlerine benzemeye başlayan oyunlar arasında, rol yapma türündeki bilgisayar oyunları, oyun dinamiklerinden dolayı yaratıcılık konusunda oyuncu için çok daha fazla çeşitlilik sunabilecek kapasitededir. Bu farklılık, rol yapma oyunlarının özünde yer alan, gerçek hayatta terapilerden iş yerindeki sorun çözümlerine kadar yaygın bir kullanıma sahip olan“rol yapma”aktivitesine dayanır. Rol yapma oyunu, oyuncuların, kurgu karakterleri canlandırma görevini üstlendiği bir oyun türüdür.1 Oyunda hedeflenen, belli bir görevin yerine getirilip oyunun sonlandırılması değil, oyun devam ettiği sürece karakterin özelliklerine uygun olarak canlandırılması ve bundan keyif alınmasıdır. Rol yapma oyunlarına kısaca RPG(Role Playing Game) denir. Eğlence amaçlı olan, ve genel olarak geçtiği mekanı ve zamanı fantezi edebiyatından etkilenerek, tamamen hayalgücüyle şekillendirilmiş olan rol yapma oyunları ise, Fantezi türü Rol Yapma(Fantasy Role Playing) Oyunları olarak ayrıca adlandırılır. Bunlara da kısaca FRP denir. 1“Role-Playing Game”, Wikipedia the Free Encyclopedia. (2004)Geleneksel FRP oyunlarının temeli, oyuncunun hikayeyi isteği doğrultusunda yönlendirebilmesine ve karakteri istediği gibi yorumlayabilme gücüne dayandığından dolayı, her oyuncunun yaşayacağı deneyim birbirinden farklı, çok yönlü ve kendisine has bir şekilde etkileyici olabilir. Bu yüzden, karakterlerin derinliği diğer oyunlara nazaran büyük önem kazanır. Fakat bilgisayara için hazırlanan FRP oyunlarında, klasik FRP' lerden farklı olarak oyuncuyla oyun arasındaki iletişimin yerini oyun yönetici yerine bir programın alması ve etkileşimin metinsel tabandan grafiklere dayanan anlatıma kayması dolayısıyla, bu alanda yeni sorunlar ortaya çıkmıştır. FRP türü bilgisayar oyunları, basit“öldür ve kazan”tarzında oyunlar olarak şekillendirilmekte, sunabilecekleri deneyim çeşitliliği ihmal edilmektedir. Bu oyunlara dair ihmal edilen en temel dinamiklerden biri de, derinlik sahibi olmayan ve birbirinden ayırt edilemeyen kişiliksiz karakterlerdir. Hala gelişim içinde olan FRP türü bilgisayar oyunlarını, bu oyunların temelini oluşturan karakter yaklaşımlarını, geleneksel anlayıştan gelen oyun dinamiklerini ve yeni görsel arayüzün avantajlarını birlikte ele alarak yeniden yorumlamak gerekmektedir. Tezin ilk bölümünde, rol yapımı oyunlarının ve fantezi akımının gelişimi, FRP oyunlarının dinamikleri ve farklı türleri incelenmiştir. Tezin ikinci bölümünde ise, bilgisayar oyunlarındaki karakter tasarımı ve bilgisayarın sunduğu etkileşim çerçevesinde onu şekillendiren etmenler incelenmiştir. Tezin üçüncü bölümünde, iki bölümdeki bilgiler ışığında, hayali bir FRP oyunu için farklı özelliklere sahip karakterlerin konsept tasarımları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Derviş, Umut. Fantezi Türü Rol Yapma Oyunlarında Karakter Tasarımı ve Bir Uygulama Çalışması. MA Thesis, Ankara, 2005. In today' s world, computer games constitute a vast commerical sector. Statistics show that the sector is resistant to the global economic crises and by the emergence of newcomers, competitive environment develops day by day. This competition is muchly on the technological side and serves to make games perfect artworks visually and auditorially. It is no more a reason for extraordinary bewilderment to see realistic graphics on the screen which are widespread in most recent games. Therefore, this has resulted in an increase of game players' expectations about creativity and seeing newer approaches. Among the games which became more similar by the effects of technological competition, Fantasy Role Playing(FRP) based computer games have more potential to present creative and flexible conception for players. This difference arouses from the“role making”activity which is also used for different purposes in real life. Every player may live different, diverse and unique experiences throughout the game, because the basics of traditional FRP games are based on players orientation ability of storyline and characters behaviours. Consequently, characters' depth have more importance when compared to other game types. However, differently from traditional FRP games, computer based games brought some problems about gameplay because of new conditions; the interaction is swapped to graphical-based approach instead of text-based, and the pre-scripted program itself replaced the game master who assembles communication between player and the game. Computer based FRP games are mostly shaped as simple“kill and win”games and they neglect the different experiences that they can offer to players. One of the most neglected facet is the characterization. These games still continues to improve, theirvıı characterization approaches and graphic applications should be interpreted, considering the traditional games' advantages and the new visual interface. First part of thesis explains the progress of role playing games and fantasy genre, types and gameplay dynamics of FRP games. Second part of thesis studies on characterization in computer games. Third part of thesis, assembles the two parts and presents different character concept designs for an imaginary FRP computer game.