Sınıf öğretmenlerinin matematik öğretimine ilişkin öz yeterlik algıları
The self-efficacy perception of primary school teachers about teaching of mathemathics
  1. Tez No: 159953
  2. Yazar: MELEK AY
  3. Danışmanlar: DR. TÜLAY ÜSTÜNDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öz yeterlik, matematik öz yeterlik algısı, matematik öğretimine ilişkin öz yeterlik, Self-efficacy, perception of mathematics self-efficacy, the self - efficacy about teaching of mathematics
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
ÖZET AY, Melek. Sınıf Öğretmenlerinin Matematik Öğretimine ilişkin Öz Yeterlik Algılan, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005 Bu araştırmada sınıf öğretmenlerinin matematik öğretimine ilişkin öz yeterlik algılarım ve bu algıların hangi değişkenlerden etkilendiğini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma, Altındağ, Çankaya, Keçiören ilçelerinde görev yapmakta olan 509 sınıf öğretmeni ile 2004-2005 akademik yılında gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, araştırmacı tarafından geliştirilen“sınıf öğretmenlerinin matematik öğretimine ilişkin öz yeterlik algıları ölçeği”kullanılmıştır. Ölçek 30 maddeden oluşmaktadır ve 5"li likert tarzında hazırlanmıştır. Araştırma bulguları aşağıdaki şekilde özetlenebilir: 1. Sınıf öğretmenlerinin matematik öğretimine ilişkin öz yeterlik algıları ortalaması 88, 94'tür. 2. Sınıf öğretmenlerinin matematik öğretimine ilişkin öz yeterlik algılan cinsiyete bağlı olarak değişmemektedir. 3. Sınıf öğretmenlerinin matematik öğretimine ilişkin öz yeterlik algılan mesleki kıdemlerine göre anlamlı düzeyde değişmektedir. 4. Sınıfı öğretmelerinin matematik öğretimine ilişkin öz yeterlik algılarında yüksek öğrenim süreleri açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. 5. Sınıf öğretmenlerinin matematik öğretimine ilişkin öz yeterlik algılarında mezuniyet alanları açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. 6. Sınıf öğretmenlerinin matematik öğretimine ilişkin öz yeterlik algılan, matematik öğretimi ile ilgili hizmet içi eğitim ya da seminer alıp almama durumuna göre değişmemektedir.11
Özet (Çeviri)
İİİ ABSTRACT AY, Melek. The self-efficacy perception of primary school teachers about teaching of mathematics, master thesis, Ankara, 2005 In this research the purpose is to detect the self-efficacy perception of primary school teachers about teaching of mathematics and to detect which variables affect these perceptions. The research has been done with 509 teachers who work in Altmdag, Çankaya, Keçiören in 2004-2005 academic year. In the research“scale of the self-efficacy perceptions of primary school teachers about teaching of mathematics”developed by the researcher has been used. The scale consists of 30 items and in the likert-type. The research findings can be summarized as follows: 1. The average of the self-efficacy perceptions of primary school teachers about teaching of mathematics is 88, 94. 2. The self-efficacy perceptions of primary school teachers about teaching of mathematics does not change according to sex. 3. The self-efficacy perceptions of primary school teachers about teaching of mathematics change according to vocational seniority by a meaningful level. 4. A meaningful difference has not been detected in the self-efficacy perceptions of primary school teachers about teaching of mathematics with regard to length of their higher education. 5. A meaningful difference has not been detected in the self-efficacy perceptions of primary school teachers about teaching of mathematics with regard to their graduation fields. 6. The self -efficacy perceptions of primary school teachers about teaching of mathematics does not change according to whether they have taken inservice training or seminar or not.