Televizyon reklamlarının Türk Kültürüyle ilişkisi
The relationship between TV advertisement and the Turkish culture
- Tez No: 159956
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYAT AKKOYUNLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Reklam, Kültür, Televizyon, Medya, Reklam Araçları, Reklamın İşlevleri, Reklam ve kültürle ilişkisi, kültürün unsurları, Advertisements, Culture, Television, Media, Means of advertisement, Function of advertisements, The relation of culture and advertisement, Elements of culture
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Bilim (Folklor) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
IV ÖZET Nesrin AKKURT, TELEVİZYON REKLAMLARININ TÜRK KÜLTÜRÜYLE İLİŞKİSİ, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005. Reklamlar, başlı başına kapsamlı bir araştırmayı gerektiriyor. Görsel basında, kültürel malzemelerden bilinçli faydalanılarak hazırlanan reklam metinlerinin ve bu metinlerle oluşturulan reklamların kültür bilimiyle ilişkisini, incelemesini ve yorumlarım içeren bu tez, çok sayıda reklam metni araştırmasını içermektedir. Çeşitli kültür alanlarımıza özgü elde edilen örnek reklam metinlerinden yola çıkarak söylenebilir ki, birçok kültürel öğe reklamlarda yer almaktadır. Ayrıca, çalışmada son bir yıllık süreçte (Ocak 2004- Ocak 2005) incelenen reklamların sadece kültürel öğeleri içermekle kalmayıp kültürü değiştirdiği ve kültüre yeni özellikler kazandırdığı da söylenebilir. Çalışmada sadece birkaç alanla sınırlı kalınmayıp kültürün içinde yer alan yazılı ve sözlü kültür içinde yer alan maddi ve manevi öğeler incelenmeye çalışılmıştır. Kültürün sadece bir yönünü teşkil eden görsel medyanın yanında yazılı basını da unutmamak gerekir. Bu nedenle özellikle görsel basından önce yer alan yazılı basma, çalışmada az da olsa yer verilmiştir. Televizyon veya radyolarda, kültürel yayın ve programlara ne derece, ne şekilde önem veriliyor? Televizyon reklamları kültürel özelliklerimize ışık tutuyor mu; yoksa tamamen kültürümüzden yoksun bir görüntü mü sergiliyor? İnsanlarımız giderek kendi kültüründen kopup farklı bir yaşam felsefesi mi kazanmaya başlıyor, yoksa çareyi tam tersi, gelenek ve göreneklerine sahip çıkmakta mı buluyor? Bu soruların hepsine yanıt bulmaya çalışılan bu çalışmada televizyonun reklamlar aracılığıyla kültürümüzü ne şekilde ve ne kadar etkilediği görülmektedir. Aslında birçoğumuz tarafından görülen; ama herkes tarafından dile getirilmeyen önemli fikirler belirtilmeye çalışılmıştır. Yukarıda belirttiğimiz sorular üzerinde düşünmek, problemlerin nedenleri üzerinde durmak ve tartışmak, kültür alanımıza ilişkin araştırmalarımızı daha dikkatli yürütmek,kültürel değerlerimizin öneminin ortaya konulması açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmayla unutmaya başladığımız birçok değerin aslında reklamlarla bile olsa hayatımızda yer aldığım da görülmüş ve bu kültürel öğelerin önemi bir kez daha anlaşılmıştır. Bazı kültürel öğeler de reklamlarla birlikte tanıtılan ürüne uygun olarak biçim değiştiriyor, reklamlarla kültüre de farklı işlevler yükleniyor. Çalışmada üzerinde durulan sorularla bu işlevlere de örnekler verilmeye çalışıldı. Her canlı belirli bir çevrede doğar, yaşar, yaşadığı toplumu öğrenir, o topluma uygun hareket eder, o toplumun kültürüne uyar, o kültüre katkılar sağlar ve ölür. İnsanlar yaşadıkları süre boyunca da o topluma uyum sağlamak için çeşitli davranışlar yaparlar. Bu davranış özellikleri, toplumdaki çeşitli maddi ve manevi unsurlarda olduğu gibi çeşitli iletişim araçlarında da kendim gösterir. Son dönemlerde en önemli iletişim araçlarından biri televizyondur. Televizyon, ülkemizde hemen hemen her evde vardır ve hatta birçok evde birden fazla televizyon olduğu da bilinen bir gerçektir. İşte özellikle evde rahat izleme olanağı sağlaması ve daha çok kitleye hitap etmesi nedeniyle reklam sektörü de son yıllarda televizyona daha çok yatırım yapmıştır. Reklam sektöründe çalışanlar da, özellikle toplumun her kesiminin farklı şekillerde ilgi göstereceği kültürel unsurları reklamlarda işlemeye başladı. Bu çalışmada; kültürle bazı reklamlardaki ilişkiyi incelenmeye ve reklamlar her yönüyle ele alınmaya çalışıldı; ama özellikle dikkati çeken noktalar üzerinde daha çok duruldu.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Nesrin AKKURT, The Relationship Between Tv Advertisements And The Turkish Culture, Master's Thesis, Ankara, 2005. Advertisements themselves need an extensive research. This thesis dealing with the commentary, investigation and the relationship between advertisement texts whether consciously or unconciously prepared by our cultural equipments in visual press, advertisements composed of these texts and the cultural units consists of many advertisement text researches. After interpreting sample advertisement texts precious to various cultural areas, I can say that lots of our cultural values take place in advertisements. Besides, I can say that within last one year (January 2004- January 2005) these advertisements not only include cultural units but also make changes in our culture and add many pecularities to it. In this thesis I didn't want to be limited by just some areas, instead I tried to investigate nearly each part of verbal and nonverbal culture. It is necessary to regard written part of the press as visual press reflects just some part of our culture. Because of this, I especially tried to give a place to the written texts besides visual ones. In this research I realised how tv affects our culture by these advertisements. In fact I tried to highlight many important ideas realised by many of us but not expressed by any of us. By the help of this thesis we could see lots of values which we've got to forget in time even in fact take place in our lifes by these advertisements and understand the importance of these cultural values once more. Even some of our cultural units change their shapes accordingly with the presentation of products in advertisements and by these advertisements different functions are added to our culture. In this thesis I tried to give examples to these functions by the help of questions concerned.vıı Behavioral aspects can be seen both in various physical and moral elements of a society and in various communication means. Television is among the most important communication means for the last periods. In our country, nearly in each house there is a television and it is a known fact that even there is more than one tv in each house. As it provides us with watching comfortably at home and reaches a wide range of mass, even advertisement sector has made more investments on television lately. The people in this sector have begin to reflect cultural aspects which especially each mass of people will be interested in different ways. In this research I tried to investigate the relationship between the culture and the advertisements. I tried to consider advertisements with all their aspects. But especially I dealed with some points that are remarkable. I want to remark that I've taken a great pleasure from this research which I began to compile the advertisements from all channels in television in a year time.