Müzik eserlerinin Türk Hukuku'nda korunması
The protection of music works in Turkish law
  1. Tez No: 160001
  2. Yazar: AYÇA NUR KİP AKYOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU OĞUZ, ÖĞR. GÖR. MEHMET GÖKTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Eser Kavramı, Eser Sahibi, Eser Sahibinin Haklan, Kopyalama, Telif Hakkı, The Meaning of the Concept of Work, Ownership of Copyright, The Right of Authors, Plagiarism, Copyright
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Etnomüzikoloji ve Folklor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
IV ÖZET KİP AKYOL, Ayça Nur. Müzik Eserlerinin Türk Hukukunda Korunması, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005 1951 yılında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kabul edilmiştir. 1983, 1995, 2001 yıllarında çeşitli değişiklikler yapılmıştır. 13 Mart 2004 tarih ve 5101 sayılı Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına ilişkin Kanunla dördüncü değişiklik gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma ile mevcut kanun ele alınmış, müzik eserlerinin korunmasına ilişkin görüşler bir araya toplanıp günümüz açısından değerlendirilmiş ve de ihtiyaçlar ortaya konulmuştur. Çalışmada FSEK, Eser, Eser Sahibi ve Haklan, Komşu Haklar, İktibas Serbestisi ve Müzik Eserleri Üzerindeki Haklar ile ilgili düzenlemeler anlatılmıştır. Müzik Eserlerinde Kopyalama ile ilgili örnek bir dava ve öneriler çalışmanın içinde yer almıştır. Fikir ve Sanat Eserlerinin çeşitleri; İlim ve Edebiyat Eserleri, Müzik Eserleri, Güzel Sanat Eserleri ve Sinema Eserleri olarak kanunda düzenlenmiştir. Bu çalışmada Fikir ve Sanat Eserleri çeşitlerinin dördünden de bahsedilmiştir. 2004 yılında gerçekleşen 5101 sayılı kanun ile eser sahipleri ve haklan açısından yeni bir dönem başlamıştır. Yapılan değişiklikler olumlu olmakla birlikte yeterli değildir. Türk Hukukunda müzik eserlerine ilişkin olarak, müzik bilimcilerin ve hukukçuların ortak çalışmalar yapması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KİP AKYOL, Ayça Nur. The Protection of Music Works in Turkish Law, Master's Thesis, Ankara, 2005 In 1951, The Law numbered 5846 on Intellectual Products and Art Works has been accepted. Since then, there has been certain changes in years 1983, 1995 and 2001. The final and the fourth change has been made by law number 5101“The law on changing certain laws”, on March 13th 2004. This work investigates the current law. Various prospects on protection of music works are brought together and discussed with todays needs. The new arrangements on Intellectual Producs and Art Works Law, the meaning of Concept of Work, Ownership of Copyright, Neighbouring Rights, Copyright and Rights of Music Works concepts are explained, and a translation of an judicial plagiarism trial is included. The types of Intellectual Products are stated as; Science and Literature works, Music works, Fineart works and Cinema works. This study investigates all four. The acception of Law number 5101 in year 2004, started a new era on the Ownership of Copyright. The changes upuntil are positive but not enough. It has been concluded that, in the Turkish Law on Musical Works, the music analysts and law professionals should work together.