Kur'an'da kadın imgesi
The image of women in the Koran
  1. Tez No: 160203
  2. Yazar: HAFSA FİDAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET PAÇACI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Kadın İmgesi, Erkek İmgesi, Diyalektik, Dil, Koran, Image of Woman, Image of Man, Dialectic, Language
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Fidan, Hafsa, Kur'an 'da Kadın İmgesi, Doktora Tezi, Danışman: Prof. Dr. Mehmet Paçacı, 206 s. Çalışmamız, giriş, üç bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Girişte araştırmamızın konusu, gayesi ve araştırmamızda takip ettiğimiz metot hakkında bilgi verdik, Kur' an' da kadın imgesinin dilsel boyutunun işlendiği Birinci Bölüm'de kadın ve dil arasındaki farklı ilişki boyutları sorgulanmıştır. Kur'an'ın atıfta bulunduğu kadınlar bir yönüyle bu boyutun örnekleri olarak ele alınarak kadın imgesinin dilsel boyutu tartışılmaktadır. Kur' an' da kadın imgesinin tarihsel boyutunun işlendiği İkinci Bölüm'de kadın ve tarih arasındaki farklı ilişki boyutları sorgulanmıştır. Kadın imgeleri hem tarihin başlangıcını, hem tarihin ortasını ve hem de tarihin ilerisini işaret etmeleri bakanından kaynaşan bir ufuk teşkil ederek kadını anlamamıza imkan verirler. Bu bölümde kadın imgelerinin geçmiş, şimdi ve gelecek ufkunun kaynaşma noktasında kadını anlamamıza imkan sağladığı Kur 'an 'da konu edinilen kadın imgeleri örnekliğinde işlenmiştir. Kur' an' da kadın imgesinin ontolojîk boyutunun işlendiği Üçüncü Bölüm'de kadın varlığı ile erkek varlığı arasındaki ilişkinin Kur'an 'da nasıl anlamlandırıldığı sorgulanmıştır. Kadın ve erkek varlığının her iki cinsi anlamamıza imkan veren diyalektik yapısı temel alınarak Kur 'an' da kadını anlamamıza imkan veren erkek imgesi üzerinde durulmuştur. Sonuçta, vahyin geliş sürecine tanıklık eden ve Kur'an'ın kendilerine - tarihi karakterler olarak atıfta bulunduğu kadınlar da dahil olmak üzere- tanıklık ettiği kadınların ve bu arada kadın imgesi için ayna işlevi gören erkeklerin Kur'an metni içinde nasıl anlamlandırıldıktan temel sorusu çerçevesinde ele aldığımız çalışmamız, Kur'an'da kadın imgesini dilsel, tarihsel ve ontolofik perspektiflerden irdelerken gerçekte bütün bu perspektiflerin birbiriyle kaynaşmakta olan hususlar olduğunu ve kadın varlığını anlamamıza imkan verdiğini vurgulamaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Fidan, Hafsa, The Image of Woman in The Koran, Doctoral Dissertation: Prof. Dr. Mehmet Paçacı, 206 p. The dissertation consists of an Introduction, three Chapters, and a Conclusion, In Introduction, subject matter, aim, and the methodology of the dissertation are presented. First Chapter takes the question of the relationship between language and woman into consideration in order to delineate the linguistic structure of woman image in the Koran. It discusses the problems of the linguistic dimension of woman by considering the women whom Koran refers to as specific instances of this dimension. Second Chapter portrays the historical structure of woman image in the Koran. It claims that women images constitute a common horizon by bringing the beginning, the middle, and the future dimensions of history into a mutual play so much so that this common horizon allows us to heed the being of woman. Third Chapter puts the meaning of the relationship between man and woman into question from the viewpoint of ontological dimension of the image of woman in the Koran. Upon the basis of dialectical relationship between man and woman, it reflects on the being of man as the possibility of understanding the being of woman. As a conclusion, the dissertation approaches the image of woman in the Koran from linguistic, historical, and ontological perspectives by demonstrating that these perspectives are fused to each other to bring the being of woman into a meaningful scene.