Resimde düş ve gerçek kurgusu
Concept of dream and reality
- Tez No: 160236
- Danışmanlar: Y.DOÇ. MUSTAFA SALİM AKTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Art, human, outer world, reality, dream, image, symbol, Utopia, assembly
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET ÇOLAK, Banu. Resimde Düş ve Gerçek Kurgusu, Yüksek Lisans Sanat Eseri Çalışması Raporu, Ankara, 2005 Bu rapor kapsamında ele alınan düş ve gerçek kurgusu konusunun temelini, içinde yaşanılan gerçekliğin, bireyi çevreleyen koşullarından etkilenen, yeni bir dünyada varolma özlemi oluşturur. İnsan bu gerçekliği kavrayıp anlamlandırdığı sürece onunla yetinmeyip, onu yeniden biçimlendirme isteği duyacak ve hep kendi ütopyasına ulaşmaya çalışacaktır. Düş ve gerçeğin, birbirini etkilemesi ve şekillendirmesi sonucunda ortaya çıkan çalışmalarda, bu iki kavramın iç içe sunularak bütünleştirilmesi, plastik öğelerin kurgulanması ve bu düzenlemelerin oluşturduğu yeni anlamlar ilişkisi yaratmak amaçlanmıştır. İnsan yaşadığı gerçeklikten bağımsız olarak düşünülemiyeceğine göre, sanatsal üretimi de bu gerçeklikten bağımsız olmayacaktır. Çünkü doğa ve toplum ile ilişki, insan yaşamı ile birlikte koşulsuz olarak başlar. Gerçekliğin sanata yansıması anlayışı günümüze kadar çeşitli süreçlerden geçerek, içinde yaşanılan dönemle etkileşim sonucu biçimlenir, ancak bu gerçeklikten ayrı düşünülemez. Kaynağını gerçeklikten alan ve bu yolla şekillenen düş ve düşlemler de öznel olarak bu nesnelliğinin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu bağlamda, Birinci Bölüm'de, dış dünya ve insan ilişkisi ele alınmış, dış dünyanın içselleşerek sanata yansımasına değinilmiş ve gerçekliğin değişimi tarihsel süreç içinde değerlendirilmiştir. İkinci bölümde, düş ve düşlem kavramları, imge-simge ilişkileri incelenmiş, düşsel yaratma kaynakları olan bilinçaltı, anılar, çocukluk yaşantılarına yer verilerek, sanat tarihinde düş konusunun ele alınışına ilişkin temel yaklaşımlar açıklanmış, bu anlamda çalışmalarına yakınlık duyulan sanatçılar araştırılmıştır.11 Üçüncü bölüm' de çalışmaların kurgusu, düş ve gerçek temasında olduğu gibi plastik zıtlıklara dayanarak açıklanmaya çalışılmıştır. Raporun sonuç bölümünde, uygulanan yöntemler, karşılaşılan sorunlar ve bireysel çalışmaların vardığı sonuçlar açıklanmıştır. Anahtar Sözcükler Sanat, insan, dış dünya, gerçek, düş, imge, simge, ütopya, kurgu,
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT ÇOLAK, Banu. Concept of Dream and Reality in Painting, Post Graduate Artwork Study Report, Ankara, 2005 The subject basis of the dream and reality theory covered by this report consists of the quest to exist a new world affected by conditions surrounding the individual in the reality around him. Once a person perceives this reality and gives meaning to it, it will not satisfy him anymore and will wish to modify it and will keep on trying to reach his own Utopia. In studies obtained as a result of interaction between the dream and reality and reciprocal disposition of one of them to shape the other, a purpose has been set forth to unify these two concepts presenting one embedded into another, edit plastic objects and create new relationships between meanings formed by such editing. As much as a human cannot be considered isolated from the reality he lives in, his artistic creation shall never be independent of this reality because relations with the nature and society start unconditionally yet in the beginning of a person's existence. The idea of the reality being reflected in the art has been formed through interaction with the periods it evolved in but cannot be considered independent of that reality. Dreams and imagination, themselves originating in the reality and evolving through it are objectively an integral part of this subjectivity. In this context, relationship between a human and the outer world has been discussed, interiorization of the outer world and its reflection in the art has been considered and reflection of reality has been evaluated in the historical process in Part One.IV In Part Two, the concepts of dream and imagination, and image-symbol relationships have been studied, basic approaches have been revealed as to the involvement of the imagination subject in the history of art by considering the basic sources of imagination such as subconsciousness, memories, childhood experience and artists have been identified approaching such studies. In Part Three, an attempt was made to provide explanation for the theory of the studies referring to plastic contrasts, similar to the dreams and reality subject. Methods followed, problems faced and results obtained by individual studies have been disclosed in the Conclusion part of the report.