Bankacılık sektörü ve devlet müdaheleleri: Politik devresel dalgalanmalar çerçevesinde Türk bankacılık sektörü etkinlik analizi
Banking sector and government interventions: Turkish banking sector efficiency analysis in the framework of political business cycles
- Tez No: 160235
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜNERİ AKALIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Government Intervention, Political Business Cycles, PBC, Turkish Banking Sector, Banking, Efficiency, Productivity, Data Envelopment Analysis, DEA, Tobit Regression
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 374
Özet
m ÖZET ŞEN (AKTAŞ), Selma. Bankacılık Sektörü ve Devlet Müdahaleleri: Politik Devresel Dalgalanmalar Çerçevesinde Türk Bankacılık Sektörü Etkinlik Analizi, Doktora Tezi, Ankara, 2005 Bu çalışma, politik devresel dalgalanmalar çerçevesinde Türk bankacılık sektörünün etkinliğini ölçerek, devletin bankacılık sektörüne müdahalelerine farklı bir bakış açısı kazandırmak amacını taşımaktadır. Çalışmada, Veri Zarflama Analizi (DEA) kullanılarak, 1960-2004 dönemi itibariyle kamusal sermayeli bankalar, özel sermayeli bankalar ve sektörün tümü açısından beş ayrı girdi-çıktı bileşimi ile etkinlik analizi uygulaması yapılmaktadır. Ayrıca, politik devresel dalgalanmaların Türk bankacılık sektörü etkinsizliğinin üzerindeki belirleyici rolü, tobit analizlerden yararlanılarak incelenmektedir. Çalışmada ulaşılan sonuçlara göre, 1960-2004 dönemi bir bütün olarak değerlendirildiğinde Türk bankacılık sektörünün etkinliği, gerek kamusal sermayeli bankalar, gerek özel sermayeli bankalar ve gerekse sektör bir bütün olarak ele alınsın, son derece istikrarsız bir yapı sergilemektedir. Bunun yanı sıra, kamusal sermayeli bankalar ile özel sermayeli bankaların etkinlik eğilimi genellikle negatif bir seyir izlemektedir. Ayrıca, politik devresel dalgalanmalar çerçevesinde seçim dönemleri ile banka etkinlikleri arasında negatif bir ilişki bulunmaktadır. Bu durum, hem kamusal sermayeli bankalar, hem özel sermayeli bankalar ve hem de sektörün tümü açısından geçerlidir. Kamusal sermayeli bankaların etkinlik seyri ile tarımsal kredilerin seyri arasında negatif bir ilişki bulunmakta olup, bu ilişki seçim dönemlerinde belirginleşmektedir. Aynı durum, kamusal sermayeli bankaların etkinliği ile menkul değerler cüzdanı değerleri açısında da geçerlidir. Anahtar Sözcükler Devlet Müdahaleleri, Politik Devresel Dalgalanmalar, PBC, Türk Bankacılık Sektörü, Bankacılık, Etkinlik, Verimlilik, Veri Zarflama Analizi, DEA, Tobit Analiz.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT ŞEN (AKTAŞ), Selma. Banking Sector and Government Interventions: Turkish Banking Sector Efficiency Analysis in the Framework of Political Business Cycles, Ph.D. Dissertation, Ankara, 2005. This study aims at bringing in a different point of view on government interventions to banking sector by measuring efficiency of Turkish banking sector in the framework of political business cycles. In the study, an efficiency analysis application is made, using Data Envelopment Analysis (DEA), with five different input-output sets with regard to public banks, private banks and the whole sector in the period of 1960-2004. The determining role of political business cycles on the inefficiency of Turkish banking sector is also analysed with Tobit regressions. According to the results of the study, when 1 960-2004 period was evaluated as a whole, the efficiency of Turkish banking sector displays a very unstable structure in terms of public banks, private banks and the sector as a whole. Furthermore, the efficiency trends of both public banks and private banks generally follow a negative course. Besides, there is a negative relationship between the election periods and the efficiency of the banks in the framework of political business cycles. That is valid for public banks, private banks and the sector as a whole. There is a negative relationship between the efficiency course of public banks and course of agricultural loans and that relationship becomes more evident through the election periods. The same is also valid for the efficiency of public banks and the securities portfolio figures.