Çalışanların psikolojik sözleşmelerinin örgütsel özdeşim, örgütsel yurttaşlık bilinci ve örgütte kalma niyeti ile ilişkisi
The relationship of employees' psychological contracts with organizational identification, civic virtue and intention to stay in the organization
  1. Tez No: 160257
  2. Yazar: AHMET TAHSİN GÜLDAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDEN GÜVENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik sözleşme, sosyal alışveriş, örgütsel özdeşim, örgütsel yurttaşlık bilinci, Psychological contract, social exchange, organizational identification, civic virtue
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Örgütsel Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
11 ÖZET Güldal, Ahmet Tahsin. Çalışanların Psikolojik Sözleşmelerinin Örgütsel özdeşim, Örgütsel Yurttaşlık Bilinci ve Örgütte Kalma Niyeti ile ilişkisi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005. Çalışma hayatı son yirmi yılda, maliyet azaltmasına yönelik bir takım önlemler sonucunda yapısal bir değişim sürecine girmiş ve bu değişim, çalışan ile işveren ilişkisini de etkilemiştir. Çalışan ve işverenin karşılıklı yükümlülüklere dair inançlarını içeren psikolojik sözleşmeler bu değişim sürecinde çalışan ve işveren arasındaki ilişkiyi incelemek üzere öne çıkmıştır. Bu araştırmada psikolojik sözleşmeler, özellik odaklı yaklaşımla ele alınmış ve çalışanların, kendilerine ve işverenlerine dair, kapsam, somutluk ve zaman boyutlarında algıladıkları yükümlülüklerinin, örgütsel özdeşim, örgütsel yurttaşlık bilinci ve örgütte kalma niyeti ile olan ilişkisi incelenmiştir. Ayrıca, yordanan değişkenler ile, cinsiyet, yaş, çalışılan sektör ve işyerinde çalışma süresi gibi demografik değişkenler arasındaki ilişkiler de araştırılmıştır. Araştırmanın ilk aşamasında, psikolojik sözleşme, örgütsel özdeşim ve örgütsel yurttaşlık bilinci ölçekleri araştırmacı tarafından dilimize çevrilmiş ve yapılan ön çalışmayla geçerlik ve güvenirlik yönünden incelenmiştir. Araştırmanın ikinci aşamasında, geçerlik ve güvenirliği saptanan bu ölçekler, demografik bilgi formu ile birlikte, Ankara, İstanbul ve İzmir kentlerinde, kamu ve özel sektörde çalışan 203 katılımcıya uygulanmış ve toplanan veriler analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, psikolojik sözleşmenin işveren-kapsam, çalışan-zaman boyutlarının ve demografik değişkenlerden cinsiyet ile örgütte çalışma süresinin, örgütsel özdeşimi yordamaya anlamlı olarak katkıda bulunduğu görülmüştür. Diğer yandan, psikolojik sözleşmenin işveren-kapsam ve çalışan-kapsam boyutları örgütsel yurttaşlık bilincinin yordanmasına anlamlı katkı sağlarken, demografik değişkenlerin örgütsel yurttaşlık bilincini yordamayaIll anlamlı bir katkısının olmadığı tespit edilmiştir. Son olarak da işveren-kapsam ve çalışan-zaman boyutlarının örgütte kalma niyetini yordamaya anlamlı katkısı olduğu gözlenmiştir. Araştırma sonunda elde edilen tüm sonuçlar, literatürde yer alan bilgiler ile karşılaştırılarak tartışılmış ve gelecekte yapılacak araştırmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Güldal, Ahmet Tahsin. The Relationship of Employees' Psychological Contracts with Organizational Identification, Civic Virtue and Intention to Stay in the Organization, Master's Thesis, Ankara, 2005. In this study, employees' psychological contracts regarding their obligations and their employers' obligations along the dimensions of scope, tangibility and time were studied. Relationship with organizational identification, civic virtue and intention to stay in organization were also examined. The present sample consisted of 203 participants working in public and private sector organizations in Turkey. Feature oriented Psychological Contract Scale, Organizational Identification Scale and Civic Virtue Scale were administered to the participants. In addition, a form which consisted of questions about demographic characteristics were also administered. The results indicated that employer-scope and employee-time dimensions of the psychological contract predicted organizational identification. Gender and working duration in the organization had also significant relationships with organizational identification. Moreover employer-scope and employee-scope dimensions of psychological contract predicted civic virtue. Lastly, the dimensions of employer-scope and employee-time also predicted intention to stay in the organization. Findings were discussed in the context of literature and suggestions were made for future research.