Adölesanların internet kullanımında ebeveynlerin çocuk yetiştirme tarzının etkisi: İnternet-cafe kullanıcısı adölesanlar örneği
The effect of parent raring styles on adolescents' internet use: The adolescents using internet-cafe
  1. Tez No: 160262
  2. Yazar: ÖZGÜR ŞEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLÜFER DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet, adölesan, ebeveyn çocuk yetiştirme tarzı, Internet, adolescent, parent child raring styles
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZET ŞEN, Özgür, Adölesanlann İnternet Kullanımında Ebeveynlerin Çocuk Yetiştirme Tarzının Etkisi :İnternet-Cafe Kullanıcısı Adölesanlar Örneği, Yüksek Lisans, Ankara,2005 Bu çalışma, internet kafelerde, internet kullanan adölesanlann, ebeveynlerinin çocuk yetiştirme tarzlarının, onların internet kullanmalanndaki etkisini ortaya koymaya çahşmaktadır.Çalışmada adölesanlann ve ailelerinin demografik özellikleri, sosyo-ekonomik özellikleri, aile içi ilişkileri, ebeveynlerinin çocuk yetiştirme tarzı, arkadaşlık ilişkileri ve kendilerini internet ortamında nasıl hissettikleri ele alınmaktadır. İnternet kullanan adölesanlan etkileyen önemli dinamikler incelendiğinde, çalışmada ebeveynin çocuk yetiştirme tarzının, adölesanın internete yönelmesinde etkili olduğu gözlenmiştir. Bunun yam sıra aile geliri arttıkça ve ebeveynin eğitim düzeyi yükseldikçe adölesanin internet kullanma oranının da arttığı tespit edilmiştir. Çalışmamızda ebeveyni“izin verici-hoşgörülü”çocuk yetiştirme tarzına sahip adölesanlann oranının yüksek olduğu gözlenmiştir. Bu seçilen çocuk yetiştirme tarzına bağlı olarak, ebeveynin adölesanın davranışlarım aile içinde kontrol etme ve disiplin sağlamadaki eksikliği, adölesanın daha fazla internet kullanması sonucunu doğurmakta ve bu da sonuçta, adölesanlar için bir risk faktörü olarak karşımıza çıkmaktadır
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT ŞEN, Özgür, The Effect of Parent Raring Styles on Adolescents' Internet Use: The Adolescents Using Internet-Cafe, Master's Degree, Ankara, 2005 This aims to explore the parent child raring types of the adolescents who use internet in the internet cafes and their impact on adolescents' internet use. It tries to reveal the demographic and socio economic features of their families, the relationships within their families, their parents' raring types, and relationships with their peers and how they feel when they are on the net. Having examined the main dynamics that influence adolescents using internet, it has been observed that parent raring type has been effective on internet usage. In addition to this, it has been observed that the higher the family income is and the better the parents' education are the higher the ratio of the adolescents' internet usage. It is found that the majority of the parents are“indulgent parents”. This result causes lack of control and discipline in adolescents' family and adolescents use internet in higher ratios and this leads to be a risky factor for adolescents..