Ekonomik büyüme ve enerji ilişkisi: Kırgızistan örneği
On the relationship between economic development and energy: Case of Kyrgysztan
  1. Tez No: 160289
  2. Yazar: JOLDOSHBEK ISMAILOV
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. METİN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kırgızistan, Enerji Politikası, Kalkınma, Kyrgyzstan, Energy Policy, Development
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Ill ÖZET İsmailov Joldoshbek Ekonomik Büyüme ve Enerji İlişkisi: Kırgızistan Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005.“Gideceği limanı bilmeyen gemiye hiçbir rüzgar yardımcı olmaz”atasözü Kırgız Cumhuriyeti'nin Sovyet Birliği'nden bağımsızlığım ilan ettiği günden itibaren yaşadığı sosyo-ekonomik sorunları özetlemektedir. Bu zorlukların üstesinden gelebilmek için IMF ve Dünya Bankası gibi uluslar arası kuruluşların yardımlarını aldı. Ülke kalkınması için 2000 yılında başlatılan genel kalkınma programı, bahsettiğimiz kuruluşların yardımları ile geliştirildi ve uygulamaya konuldu. Fakat yabancı uzmanlarca ülke özelliklerini yeterince dikkate almadan geliştirilen bu 10 yıllık programda belirlenen hedeflerin ulaşılabilirliği tartışılabilir durumdadır. Bu çalışma, Hükümetin belirlediği hedefleri uygulanabilirlik ve yararlılık açısından değerlendirerek, Kırgızistan örneği için büyüme ve enerji arasındaki ilişkilerde varolan paralellikleri ortaya koymaktadır. Ulaşılan sonuçlar bu kalkınma programında belirlenen hedeflerin gerçekleştirilmelerinin şüpheli olduğuna işaret etmektedir. Bu bağlamda, büyüme ile enerji kısıtlan arasındaki karşılıklı bağımlılık ilişkisini hesaba katan alternatif politika önerilerinde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Ismailov Joldoshbek On the Relationship between Economic Development and Energy: Case of Kyrgyzstan, Master's Thesis, Ankara, 2005. In a nutshell, the saying“No wind can help the ship that does not know the destination”summarizes the formidable socio-economic problems the Kyrgyz Republic has been going through since its independence from the Soviet Union. In an effort to overcome the difficulties, it has received assistance from international organizations such as the IMF and World Bank whose expertise one might argue may not be comprehensive enough with respect to country specifics so as to accomplish the ends described in its 10 year development program commenced in 2000. This study assesses the targets set out by the authorities in terms of applicability and usefulness, and draws parallels vis-â-vis growth and energy relationships in the Kyrgyz context. The conclusions reached cast doubt on the current trend such that alternative policies are recommended to show the interdependencies between growth and energy constraints.