Türkiye'de kamu borçları ile finansal gelişme arasındaki ilişki
The relationship between public debt and financial development in Turkey
- Tez No: 160302
- Danışmanlar: DR. NASİP BOLATOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansal Gelişme, Finansal Derinleşme, Kamu Borçlan, Finansal Baskı, Mali Baskı, Eşbütünleşme, Financial Development, Financial Deepening, Public Debt, Financial Repression, Fiscal Repression, Cointegration
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
IV ÖZET ATILGAN, Emre.“'Türkiye'de Kamu Borçları ile Finansal Gelişme Arasındaki İlişki”, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005 Çalışmamızın ana amacı kamu borçlan ile finansal gelişme arasındaki ilişkiyi Türkiye örneğinden yola çıkılarak hem teorik hem de pratik temelde incelemektir. Bu amaca yönelik olarak çalışmada finansal gelişme teorileri incelenmiş, ardından kamu borçlarının ekonomik etkilerini tartışan iktisadi yazın değerlendirilmiştir. Çalışmamızın son bölümünde Türkiye'de finansal serbestleşme ve gelişme ile kamu borçlarının tarihçesi irdelenmiştir. Yine bu bölümde Türkiye'de kamu borçları ile finansal gelişme arasındaki ilişkinin nedenleri, boyutları ve sonuçlan bu ilişkiye yönelik teorik yaklaşımlar da göz önüne alınarak araştınlmıştır.. Çalışmamızda bahsi geçen ilişki Engle-Granger ve Johansen eşbütünleşme yöntemleri kullanılarak ampirik olarak da araştırılmıştır.. Çalışmamızın sonuçlan Türkiye'de kamu borçlarının finansal serbestleşme ve finansal gelişmenin belirleyicisi olduğunu belirtmektedir. Türkiye'de finansal serbestleşme reformlan finansal derinleşme ve gelişmeyi arttırmıştır. Ne var ki finansal sistemin gelişmesinden özellikle kamu kesiminin yüksek oranda faydalandığı görülmektedir. Türkiye'de siyasi otoriteler artan kamu açıklarının finansmanı için hem yasal mekanizmaları hem de piyasa mekanizmalan devreye sokarak finansal piyasaları manipüle etmiştir. Bunun sonucunda beklentilerin aksine finansal serbestleşme sonrası da kamunun finansal piyasalar üzerindeki hakimiyeti devam etmiştir. Bir başka deyişle finansal serbestleşme sonrası Türkiye'de finansal baskı yerini mali baskıya bırakmıştır. Nitekim çalışmamızın ampirik sonuçlan da bu görüşleri desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT ATILGAN, Emre.“The Relationship between Public Debt and Financial Development in Turkey”, Master's Thesis, Ankara, 2005. The main purpose of our thesis is to investigate the relationship between public debt and financial development with respect to Turkish experience in both theoretical and empirical basis. In the first part of the thesis the financial development theories and the factors that effect financial development are briefly examined. The second part is the survey of the literature that concerns the effects of public debt on economy. In the last part of the thesis the brief historical account of financial liberalization, financial development, and public debt in Turkey are introduced. Relationship between public debt and financial development and the effects of public debt on financial development in Turkey also analyzed in this part. The aforementioned relationship is also emprically inquired using Engle-Granger and Johansen cointegration methods. The result of our work show that public debt is one of the main diagnostics of financial liberalization and financial development in Turkey. After the financial liberalization reforms, the financial system of Turkey has deepened and developed. But it is seen that the public sector is one of the main beneficiary of this development. In order to finance public deficit, the Turkish political authorities manipulated financial markets by using legal and market mechanisms. Consequently, our empirical findings show that the burden of the public sector on financial markets remained high even after the financial liberalization reforms. In other words after the liberalization reforms financial repression was replaced by fiscal repression in Turkey.