Yöneticilerin sosyal sorumlulukları üzerinde ailenin etkisi: Ankara elektronik sanayi örneği
Social resoponsibility of high level managers and the potential effects of family on their responsibility: The case of Ankara electronies Industry
  1. Tez No: 160321
  2. Yazar: BİRSEN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLAY ARIKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal sorumluluk, klasik sosyal sorumluluk, modern sosyal sorumluluk, iş etiği, aile, sosyalizasyon, otoriter çocuk yetiştirme tipi, demokratik çocuk yetiştirme tipi, serbest çocuk yetiştirme tipi, Social responsibility, classical social responsibility, modern social responsibility, family, socialization, authorian, democratic and free children raising type
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 345
Özet
Çalışmanın amacı, Ankara elektronik sanayiindeki üst-düzey yöneticilerin sosyal sorumluluk anlayışlarını belirlemek ailelerinin, onların sosyal sorumluluk anlayışları üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmanın teorik çerçevesi yöneticilerin sosyal sorumluluk anlayışının belirlenmesinde klasik ve modern sosyal sorumluluk yaklaşımından, bu konuda ailelerin etkisinin belirlenmesinde ise ailelerin çocuk yetiştirme tipleri olan otoriter, demokratik ve serbest çocuk yetiştirme tiplerine ilişkin açıklamalardan yararlanılarak yapısal-fonksiyonalist çerçevede oluşturulmuştur. Bu çerçevede hazırlanan anketlerin yöneticilere uygulanması yoluyla elde edilen verilerin khi-kare ve regresyon analizleri yapılmışta. Arastama sonucunda, yöneticilerin modern sosyal sorumluluk anlayışına uygun bazı davranışlar sergilemelerine rağmen, hala klasik sosyal sorumluluk anlayışına uygun davranışlar sergileme oranlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Yöneticilerin sosyal sorumlulukları üzerinde ailenin etkisine ilişkin olarak ise, ailesinde demokratik çocuk yetiştirme tipi uygulanan yöneticilerde modern sosyal sorumluluk anlayışım benimseme oranının daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aims of this study are to identify the level of social responsibility of high level managers in electronies industry in Ankara and to find the potential effects of their family background on their social responsibility. The study depends on the classical and modern social responsibility approach in regard to managers social responsibility and on the constructive-functionalist framework in regard to families way of child raising (authorian, democratic and free). Survey questionnaires were developed and administered to the managers. The data obtained were analysed using the chi-square and regression techniques. The findings reveal that although managers exhibit some behaviour pertinent to modern social responsibility approach they have more common behavioural instances of the calssical social responsibility approach. It is also found that those managers raised in the democratic families have higer levels of adopting modern social responsibility approach.