İç dünyadan otoportreler
Self-portraits from the interior world
  1. Tez No: 160367
  2. Yazar: AYŞE GÜL BAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. ZAFER GENÇAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İç Dünya, Otoportre, Kadın, Interior World, Self-portrait, Woman
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
İİİ ÖZET BAKIR, Ayşe Gül, İç Dünyadan Otoportreler, Yüksek Lisans Eseri Çalışma Raporu, Ankara, 2005. Çok büyük bir evrende, beynimizin içindeki sınırlarda yaşarız. Bu bizim iç dünyamızdır. Görünenin ötesinde ruh kendini, yaşama yüklediği anlamlar ile özgür bırakıp iç dünyasına yöneltir. Ressamın iç dünyası; insanı, cinselliği, doğumu, ölümü ve anıları barındırır. Bu dünyanın kapılan açıldığında, ressamı ürperten büyük boşluk ortaya çıkar. Ruhunun dehlizlerinde ilerleyen ressam, boşluğa anlam kazandıran firça darbelerini oluşturur. Yaşanmış olanın anlamım vurgulayabilmek için anları birleştirip bir bütün yapar. Bir başkasının anıları, artık onun anıları olur. Yaşantılar kesişirler, insan kendini en iyi bildiği araçla anlatır. Sanatçı, yasanım bütününü kendinden yola çıkarak; kendini de yaşamın getirdiklerinden seçtikleri ile ifade ederek çözümler. Sanatta kadın trajedi kahramanı nadiren bulunur. Trajedi erkeğe ait bir yükseliş ve düşüştür. Ancak, kadın artık bu sahnede erkek bakış açısı tarafından gözlenilen ve resmedilen bir model değildir; kendi iç dünyasını ve duygularım, cinsiyetinden dolayı sahip olduğu dolaysız ilişkiler içinde inceleyerek anlatan bir figürdür. Tüm sahip olduklarım kendi bakış açısı ve ruh dünyası ile ortaya koyan ressam, aynı zamanda modelidir. Ve bu model tarihten, mitolojiden, edebiyattan çıkışlı karakterlerle yaşamım gözler önüne serecektir. Her insan içinde birden fazla karakter barındırır. Bu rollerle sınırlı olan insan ömründe; yaşam isteğim, varolma ya da yokolma, farklılaşma duygularım kendi içine yönelerek çözümler. Bu yönelmenin getireceği en berrak sonuç olan sanata resim vasıtası ile ulaşmanın yolu araştırılır. Otoportre çözümlemeleri ile araştırılan bu yol, ressamı iç dünyasına, iç dünyasını da otoportrelerine bağlayan bir köprü vazifesi görür.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT BAKIR, Ayşe Gül, Self-portraits from the Interior World, Report of Master Degree's Study, Ankara, 2005. We live in a huge universe but within borders of our brain. This is our world. Beyond the apparent, spirit tends its interior world by making itself free with giving a meaning to the life. Interior world of an artist includes human being, sexuality, birth, death and memories. When door of the world is opened, the huge space shivering the artist, appears. The artist who goes forward in his/her vestibules, forms brush hits by giving a meaning to the space. In order to emphasize meaning of the truelife, he/she merges moments and makes a whole. After this, memories of anybody else become his/her memories. Lifes intersect; human being explain his/herself by means of the best known way. The artist analyses the whole life by starting out from his/herself and he/she also considers his/herself by explaining the chosen things which the life brings. Woman hero of tragedy is rarely come across at art. Tragedy is something related to ascent and downfall of man. However, woman is not an observed and drawn model by man's point of view at this scene. On the contrary, woman is a figure who explains her interior world and feelings by examining them within her direct relations which she has due to her sex. The artist who puts forward all the things he/she has from his/her point of view and spirit world, is his/her model at the same time. And this model will lay out his/her life to the other's eyes by using characters coming from history, mythology, literature. Each person has more than one character his/her inside. In the life of a human being limited by these roles, he/she analyses his/her wish to live, feelings about existence or disappearance and undergoing a change by going towards his/her inside. The way to reach the art by means of drawing which is the clearest result of this kind of a tend is researched. The searched way with self-portrait analysises is kind of a bridge which connects the artist to his/her interior world and his/her interior world to his/her self-portraits.