Bilinçaltı imgelerden manzaraya
From subconscious images to the scenery
  1. Tez No: 160366
  2. Yazar: HÜDA SAYIN
  3. Danışmanlar: PROF. ZAFER GENÇAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Manzara, Bilinçaltı, Nesne, İmge, Boşluk, Dışavurum
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Birey, yaşadığı çağda, kalabalıklar içersinde, boşlukta, yalnızlığı ile baş başadır. Varolma savaşı verdiği dünyada bilinmesi olanaksız bir geleceğin baskısı altında varlığını devam ettirmeye çalışmaktadır. Bu varolma çabasındaki birey tutunacak, sığınacak bir yer arar. Bu, onun, kendisini ve doğayı keşfetme yolculuğudur. Bu yolcuktaki birey, toplum içinde bir belirsizlik ve baskı altında olmasının yanında, içsel bir bunalım halindedir. Yaşamı ve kendisiyle ilgili soruların cevabını arar. Bu arayıştaki birey, iç dünyasını (bilinçaltı) doğanın engin boşluklarında bulma çabasına girer. Bu bağlamda, insan kendini (ben'ini) bulma sürecinde doğayı kendileştirmeye çalışır. Daha doğrusu, onda kendisini arar. Büyük bir boşluk içerisinde hiçlik duygusu, kaygı ve endişeleri ile rast gele sallanan birey, yaşadığı çevredeki nesneleri ( otobüs süsü, soba, yatak, yastır, uyuyan figür) kendi görsel algılama biçimiyle ifade etmeye çalışır. Manzara resmi, hem bilinçaltında hem de tuval yüzeyinde gezinilen bir yolculuktur. Bu gezinti, duyguların, coşkuların ve korkuların; biçim, renk, ve lekelerle dışavurumudur. Resimlerde, kimi zaman otobüsün önünde, boşlukta sallanan bir otobüs süsüyle, kimi zaman hayatın hengamesinde yorulan kişilerin uyuma anlarıyla veya doğanın engin düzlükleriyle coşkular dile gelir. Resimlerde, kimi zaman otobüsün önünde boşlukta sallanan otobüs süsü, hengameden yorulan kişilerin uyuma anları, akılda kalan şiirin, ailenin ve çocukluğun imgeleri yer alır. Sonu gelmez hayat yolunda, her bir resimde, yeni şeyleri tekrar tekrar öğrenilir. Bu öğrenilenler hem gelecek hem de geçmiştir. Her resimle yeniden doğaya ve iç dünyaya (bilinçaltına) yaklaşıldığı hissedilir. Doğa gibi ressamda enginleşir, büyür, genişler ve yalnızlığı içerisindeki sükuneti, huzuru bulur.
Özet (Çeviri)
This era characterizes with purposeless crowds and vacuum in which individual is alone impossible of predictable future. At the same time she/ He struggles to maintain survive, she/ he also tries to find a shelter. This is the journey of individual to discover herself/ himself and her/ his environment. In this journey, individual is not only under pressure indefinite in the society, also in a inner depression. She/He seeks answers of questions about life and herself. She/He searches for the answers to the questions in her or his mind. In fact she or he makes an effort to find the meaning of her or his life and tries to understand what's going on in her inner world (Subconscious) and her/ his environment. In this context, individual tries to assimilate the nature to herself or himself in the process of searching for her/ his ego. Rather, she/ he tries to find herself in nature. She or he lives in a vacuum and nullity with his anxieties and fears and tries to draw pictures of objects in his environment by his visual perspective. Landscape painting is the process of individual illustration of her environment, feelings, excitements and fears by using forms, colures and stains with an expressionist perception. This journey is the process when the individual illustrates her environment her feelings, excitements and fears by using forms, colures and stains with an expressionist perception. The individual dangles randomly in a great vacuum. She/He looks for somewhere to cling to. Object at front of bus, moments from someone's sleep because of tire of tumult poems, family or images of childhood in minds exist and find place in these picture. In the endless life, by the every Picture, she learns new things; this learning process is past and future. By every picture, she/he feels that coming closer tonature and her/his inner world (Subconscious). Painter grows enlarge and find peace of silence as nature do.KEYWORDS: Scenery, Subconscious, Object, Image, Vacuum, Expression.