ESWL uygulamasında üç farklı analjeziğin karşılaştırılması
The comparison of three different analgesies groups for ESWL
- Tez No: 225808
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ABDULKADİR İSKENDER, YRD. DOÇ. YAVUZ DEMİRARAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: ESWL, parasetamol, lornoksikam, tramadol, ağrı, ESWL, paracetamol, lornoxicam, tramadol, pain
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Giriş - Amaç: ESWL (Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy), üst üriner trakta bulunan taşın tedavisi için noninvaziv bir prosedürdür. Ancak bu tedavi yönteminin ağrılı bir işlem olduğu, işlem sırasında genel veya rejyonal analjezi gerekliliği yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur. Bu çalışmada ESWL tedavisi görecek hastalar için 3 farklı ajanın analjezik etkinliğinin ve yan etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışma Ağustos 2006 ? Şubat 2007 arasında Düzce Üniversitesi ESWL polikliniğinde 30' arlı 3 gruptan oluşan toplam 90 hasta üzerinde yapılmıştır. 1. gruba parasetamol 1 g IV, 2. gruba lornoksikam 8 mg IV, 3. gruba tramadol 1.0 mg/kg IV uygulama öncesinde verildi.ESWL uygulaması sırasında hastaların ağrı değerlendirmesini yapmak için VAS (vizüel analog skala) kullanıldı. Prosedürden önce, prosedürün 1. dakikasında ve ESWL boyunca her 5 dakikada bir hemodinamik parametreler (noninvaziv sistolik-diastolik ve ortalama arter basıncı, kalp tepe atımı, solunum sayısı, periferik oksijen satürasyonu) kaydedildi. Prosedür boyunca yan etkiler bradikardi, bradipne, pruritis, bulantı kusma, baş ağrısı, baş dönmesi) kaydedildi. Hasta memnuniyeti ve ürolog memnuniyeti değerlendirildi.Bulgular: KAH ölçümleri, SAB ölçümleri, DAB ölçümleri, OAB ölçümleri, SPO2 ölçümleri gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemektedir. VAS ölçümleri değerlendirildiğinde parasetamol, lornoksikam ve tramadolün etki başlangıç süreleri yakın olsa da, parasetamol ve lornoksikamın anajezik etki başlangıcının tramadole göre daha hızlı olduğu, ancak ilerleyen dönemde üç analjeziğin etki güçleri arasında fark olmadığı kanısına varıldı. Yan etki değerlendirmesinde gruplar arasında anlamlı fark görülmedi. Eklenen alfentanil miktarında, hasta memnuniyeti, ürolog memnuniyeti ve voltaj ölçümlerin de anlamlı farklılık görülmedi.Sonuç: Elde edilen veriler değerlendirildiğinde ESWL ağrı tedavisinde 1 g IV parasetamol, 8 mg IV lornoksikam ve 1 mg/kg IV tramadolün benzer etkiye sahip olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy (ESWL) is a noninvasive procedure for the treatment of calculi located in the upper urinary tract. However previous studies indicated that this treatment method is painful, and requires general or regional analgesia during the procedure. The objective of this study was to compare the efficacy and side effect profile of three different analgesic agents.Methods: A total of 90 patients who underwent ESWL treatment at our institution Department of ESWL between August 2006 and February 2007 were randomized into 3 groups (30 in each group). Group I received paracetamol 1 g intravenous, group II received lornoxicam 8 mg intravenous, and group III received tramadol 1 mg/kg intravenous.Visual analog scale (VAS) was utilized to asses the degree of pain related to the ESWL treatment. Hemodynamic parameters (non-invasive sistolic-diastolic mean blood pressure, heart rate, respiratory rate, periferic oxygen saturation) were recorded before the procedure, at the first minute of the procedure and 5 Minutes intervals during ESWL. Also side effects (bradycardia, bradypnea, pruritus, vomiting, headache, and nausea) were recorded. Additionaly both patient and surgeon satisfaction were evaluated.Results: The measurament of hemodynamic parameters revealed no significant difference between these 3 groups. Regarding the VAS values, although the initiation of analgesic effects of these three compounds were relatively similar. Lornoxicam and paracetamol had a forter anelgesic effect than tramadol. On the other hand, it was observed that the anelgesic effects of these 3 agents were similar. Moreover, no significant difference was seen between 3 groups regarding the amount of additional alfentanil, and the degree of patient and surgeon satisfaction. On the other hand, the effect profiles of these 3 agents were also comparable.Conclusions: The results of this study suggest that paracetamol 1 g intravenous, lornoxicam 8 mg intravenous, and tramadol 1 mg/kg intravenous have similar analgesic effects with comparable side effects profile in patients who underwent ESWL treatment.