Hz. Zekeriyya ve Yahya (A.S) ile ilgili rivayetler
The rumors concerning prophet Zekeriyya and Yahya
- Tez No: 160469
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. VELİ ATMACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hz. Zekeriyya, Hz. Yahya, Meryem, Vaftiz, Mesih, Prophet Zekeriyya, Yahya, Meryem, Babtism, The Mesiah (christ). II
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HZ. ZEKERİYYA ve YAHYA (A.S.) İLE İLGİLİ RİVAYETLER Mehmet Sait UZUNDAĞ Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı Hadis Bilim Dalı 2005, Sayfa:95 Hz. Zekeriyya ve Yahya (a.s.) ile ilgili kutsal kitaplarda birçok rivayet mevcuttur. Bu tezde kutsal kitaplardaki rivayetlerin yanı sıra mezkûr iki peygamber hakkında Hz. Peygamberden nakledilen hadisler incelenmeye çalışılmıştır. Çalışma giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. Girişte Hz. Zekeriyya ve Yahya (a. s.) 'in yaşadıkları dönemin sosyal, kültürel ve dini yapısı hakkında genel bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde mezkûr iki peygamberin hayatları, şahsiyetleri, görevleri ve faaliyetleri hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde Hz. Zekeriyya ve Yahya (a.s.) ile ilgili Kur'an'da ve İndilerde geçen rivayetler ele alınmıştır. Ayrıca Kur 'an ve İnciller arasında benzer ve farklı rivayetler değerlendirilmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde Tarih, Tefsir, Tasavvuf ve Edebiyat olmak üzere İslam dini kaynaklarında, Hz. Zekeriyya ve Yahya (a.s.) ile ilgili nakiller yapılmıştır. Dördüncü bölüm de ise konuyla ilgili Hadisler verilerek bunların değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu çalışma bibliyografya ile sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE RUMORS CONCERNING PROPHET ZEKERİYYA AND YAHYA Mehmet Sait UZUNDA? The University of Firat Social Sciences Institute Basic Islamic Sciences, Main Department of Hadith 2005, Page: 95 Ther are many rumors in holy concerning prophet Zekeriyya and Yahya. We have prepared this study to evaluate rumors about prophet Zekeriyya and Yahya mentioned both in Holy Books and the rumors of our prophet. This study consists of introduction and four chapters. In the introduction chapter, it has been gived general information which regard as social, cultural and structure of religion which related to living era of prophet Zekeriyya and Yahya. In second chapter, it has been taken up rumors which is in Holy Quran and other holy books concerning prophet Zekeriyya and Yahya. Besides, it has been evaluated the differences and resemblings of Holy Quran and Bibles. In the third chapter, it has been making transfers concerning prophet Zekeriyya and Yahya from Islamic Sources in History, interpretation, sufism and literature. In the first chapter it hes been gived information about mentioned prophets Zekeriyya and Yahya' s lifes, orders, personality and ructions. In the fourth chapter, Hadiths related about the subject have been given and their evaluation has been done. This study ends with a bibliography.